Miért kedvelik a muszlimok Bernie Sanderst?

Sanders a legnépszerűbb demokrata elnökjelölt-aspiráns az amerikai muszlimok között, akit még az antiszemita Ilhan Omar is támogat. 

Beállt mögé az iszlamista Linda Sarsour, és ő az egyetlen, aki az esélyes jelöltek közül elfogadta az Islamic Society észak-amerikai konferenciájának a meghívását. Bernie Sanders szocialista szenátor lett a muszlimok valószínűtlen bajnoka – írja a Jewish Telegraphic Agency.

„Sanders nem szégyenlős, mikor arról van szó, hogy muszlim közegben kell beszélni, nyíltan támogatja az ügyünket és a kampánya részévé teszi a minket érintő kérdéseket”

– nyilatkozta Robert McCaw, a kormány amerikai-muszlim ügyekért felelős igazgatója.

Bernie és Linda – Egy iszlamista a brooklyni zsidó kampányában

Bernie Sandersnek fog kampányolni a Jézust palesztinnak nevező, a saríát hirdető, BDS támogató palesztin-amerikai aktivista Linda Sarsour. Ez az eset is a demokrata generációváltást jelzi. Hajdú Tímea írása.

Sanders volt az első elnökjelölt-aspiráns, aki mecsetbe látogatott az Új-Zélandi terrortámadást követően.

A politikus kampányát Amer Zahr vezeti, ő az első muszlim vallású, aki elnökjelölti kampányt igazgathat. A támogatói között pedig ott van Linda Sarsour iszlamista aktivista is.

A múlt héten Ilhan Omar képviselőnő is kijelentette, hogy Sanderst támogatja, és várhatóan Rashida Tlaib palesztin-amerikai képviselő is hamarosan hasonló bejelentést tesz.

A 3.5 milliós muszlim közösség nem alkot homogén tömböt és a 2000-es évekig viszonylag egyenlő számban voltak közöttük konzervatív és baloldali szavazók.

2000-ben George W. Bush volt az első republikánus jelölt, akit több muszlim szervezet is támogatott. Azonban az iraki háborút követően Bush gyorsan elveszítette a népszerűségét.

Az elmúlt két évtizedben a muszlim szavazatok szinte teljesen átvándoroltak a demokrata oldalra.

2016-ban az amerikai muszlimok 13%-a szavazott Donald Trumpra.

Sanders azért is szimpatikus a közösségnek, mert ő az egyetlen demokrata jelölt, aki nyíltan kritizálja Izraelt és Netanjahut is többször rasszistának nevezte.

„Sanders egy szocialista zsidó Brooklynból, ez azért tetszik nekem, mert én magam is ismerek pár szocialista zsidót és a szüleim is balos zsidók közt nőttek fel”

– mondja Hamzah Raza, iszlám tanulmányokat hallgató harvardi diák.

Raza nemzetközi imát szervezett, miután a politikus szívrohamot kapott. Az imacsoport online chaten az egész Koránt felolvasta Sandersért.

Az egyetemista Hamzah Raza szerint az amerikai muszlimok közül nem mindenki áll Sanders mögött, de egyértelműen ő a legnépszerűbb jelölt.

Sanders infarktusa után New Yorkban tért vissza kampányhadjáratához

Szívinfarktusa után először állt megint hívei elé Bernie Sanders szombaton New Yorkban.