Veszíthet Trump az evangéliumi keresztények támogatásából a kurdok kapcsán

Az amerikai elnök bejelentése, miszerint kivonja csapatait Szíriából, legnagyobb támogatóiban is megütközést keltett. Pat Robertson, a CBN keresztény televíziócsatorna elnöke a „diplomáciai történelem egyik legsokkolóbb hibájának” titulálta a döntést.

Nem titok, hogy Donald Trump elnöki székét nagyban az amerikai evangéliumi keresztényeknek köszönheti, most azonban kifejezetten éles kritikával illették legutóbbi határozatát, mellyel gyakorlatilag kiszolgáltatta a szír kurdokat Törökországnak. Sokan aggódnak, hogy megismételhet egy, az örmény népirtáshoz hasonló műveletet, aminek néhány elítélő nyilatkozaton kívül nem sok áll az útjában.

Trump és a kurdok: Izrael és az arabok is joggal aggódnak

Az a tény, hogy Szaúd-Arábia felvette a kapcsolatot eddigi ősellenségével, Iránnal, meg kellene ijessze Izraelt és a térség mérsékelt országait.

Különös aggodalommal viseltetnek azokért szír keresztényekért, akik halált megvető bátorsággal az országban maradtak, de most újabb egzisztenciális szintű fenyegetéssel nézhetnek farkasszemet.

“Nagyon valószínű, hogy Amerika kivonulása a régióból a helyi kereszténység kihalásához fog vezetni,”

— nyilatkozta a Christianity Today-nek Ashty Bahro, a Kurdisztáni Evangéliumi Szövetség korábbi elnöke.

“Törökország Észak-Szíriára irányuló inváziója súlyos veszélybe sodorná a régió kurd és keresztény lakosságát, veszélyeztetve a Közel-Kelet vallásszabadságának jövőbeli kilátásait.”

— írta tweetjében Tony Perkins, Trump egyik evangéliumi keresztény tanácsadója.

Amerika egyik legnagyobb evangéliumi keresztény csatornájának, a Christian Broadcasting Network (CBN) alapítója, Pat Robertson még részletesebben kitért a döntés negatív voltára és következményeire a 700-as klub adásában:

“Azt hiszem… az Egyesült Államok elnöke veszélyezteti mennyei mandátumának elvesztését, ha megengedi, hogy ezek megtörténjenek.”

Robertson hozzátette, “azt mondani, hogy (Erdogan) Amerika szövetségese, nonszensz. Csak magáért csinálja. Az elnök, aki megengedte, hogy Hasogdzsit (a Washington Post szaúdi újságíróját) darabokra vágják minden megtorlás nélkül, most megengedi, hogy a törökök keresztényeket és kurdokat mészároljanak le.”

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Belföldi és külföldi szövetségesei figyelmeztetései ellenére Trump húzása lehetővé tette, hogy Törökország a szerdai napon földi és légitámadást indítson azok ellen a szír kurdok ellen, akik kritikus szerepet játszottak Amerika Iszlám Állam elleni küzdelmében.

Megindultak a törökök a kurdok ellen

A török légierő hétfő este csapást mért a szíriai kurd fegyveres koalíció északkelet-szíriai főhadiszállása ellen.

Mindkét oldal szenvedett el veszteségeket. A török oldal információi szerint seregük „277 terroristával” vagyis szíriai kurd katonával végzett, ám a valódi számok még nem ismertek. A harcok kezdete óta hat civil áldozatról érdekezett jelentés a Törökországban, és hétről Szíriában.

A kurd erők keresztény tagjai templomokban imádkoznak, és a Bibliát csókolják meg mielőtt hadba mennek, a török oldalon pedig Allahhoz és a Koránhoz fordulnak az Erdogan által csak „mohamedán hadként” emlegetett seregnek a tagjai, kiket a török elnök saját elmondása szerint legszívesebben „homlokon csókolna”, mint hősöket — írja a CBN.

Coordination & Military Ops Center – SDF on Twitter: „Christian fighters within the Syria Democratic Forces in #Derik/ Malikia church before heading to the frontlines to defend their territory against Turkish attacks. pic.twitter.com/8lLmYWMKgg / Twitter”

Christian fighters within the Syria Democratic Forces in #Derik/ Malikia church before heading to the frontlines to defend their territory against Turkish attacks. pic.twitter.com/8lLmYWMKgg

Hisham Melhem on Twitter: „#Erdogan in Arabic tweet : „I would like to kiss the foreheads of the heroes of the Mohammadan Army participating in the Spring of Peace operation… ” Hey Recep, how are we to Translate this? A Mohammadan Army of a #NATO country invading #Syria to fight apostate #Kurds? https://t.co/YbPBMgzEoR / Twitter”

Erdogan in Arabic tweet : „I would like to kiss the foreheads of the heroes of the Mohammadan Army participating in the Spring of Peace operation… ” Hey Recep, how are we to Translate this? A Mohammadan Army of a #NATO country invading #Syria to fight apostate #Kurds? https://t.co/YbPBMgzEoR

A The Guardian szerint Trump „mennyei mandátumának” elvesztése újraválasztási esélyeit is jelentősen ronthatja, mivel a Public Religion Research Institute (PRRI) adatai szerint az előző választásokon a (fehér) evangéliumi szavazók 26%-a voksolt, és 81%-uk a jelenlegi elnökre.

Donald Trump a jelentős evangéliumi támogatást többek között annak köszönheti, hogy Izrael és a konzervatív értékek mentén számos döntést hozott: konzervatív bírákat nevezett ki, abortuszkorlátozó intézkedéseket léptetett életbe, átköltöztette az amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe, tehát számos olyan területen hozott pozitív változást, melyek hitük alapvető értékeit képezik, s melyeket a Biblia alapján az országuk virágzása szempontjából is fontosnak tartanak.

Érdekes konszenzus alakult ki a kérdésben, úgy tűnik az amerikai politika mindkét oldalán, melyet az elnök semmiképpen sem vehet félvállról, amennyiben birtokolja a bölcsesség akár csak szikráit is, ezzel kapcsolatban tweetelt Franklin Graham evangéliumi vezető is:

“Ma arra kérek mindenkit, imádkozzon velem együtt a Fehér Ház észak-szír csapatkivonási döntése által érintett életekért. Mind demokrata és republikánus vezetők mély aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy magára hagyjuk a térségbeli legfontosabb szövetségesünket — a kurd népet.”

Török fenyegetés: Európa kiakadt, a kurdok hátba szúrásról beszélnek

Az Egyesült Államok már ki is vonta katonáit két megfigyelőállomásról, és közölte: nem védik meg a szíriai kurdokat.