Megindultak a törökök a kurdok ellen

A török légierő hétfő este csapást mért a szíriai kurd fegyveres koalíció északkelet-szíriai főhadiszállására – közölte az al-Majadín szíriai televízióra hivatkozva az MTI.

A szíriai állami televízió szerint ezzel megkezdődött az agressziónak minősített török katonai beavatkozás Szíriában. A török légierő harci gépei a nap nagy részében intenzív repüléseket hajtottak végre a határ menti térségben, de csak az este támadták meg az SDF főhadiszállását.

A bombázás a Tell Tavil kerületet érte. Egyelőre nem tudni áldozatokról. A szíriai információt ugyanakkor sem török forrásból, sem a nagyobb nyugati hírügynökségek nem erősítették meg az esetleges légicsapás vagy az offenzíva híréről.

Amichai Stein on Twitter: „#BREAKING: Reports: Turkish warplanes have bombed the Semelka Border Crossing at the Syria-Iraq border https://t.co/4Pi1mAratB / Twitter”

BREAKING: Reports: Turkish warplanes have bombed the Semelka Border Crossing at the Syria-Iraq border https://t.co/4Pi1mAratB

Donald Trump amerikai elnök és Recep Tayyip Erdoğan török elnök magyar idő szerint hétfő hajnalban egyeztetett telefonon a szíriai kurd helyzetről, ami után bár hivatalos bejelentés nem történt, de megindult az amerikai csapatkivonás az inváziós zónát kijelölő két határváros, Tel Abjad (Kobane) és Rás al-Ajn megfigyelőállásaiból, mintegy zöld utat adva a korábban csak napokon belül várt török offenzívának.

Erdogan: az amerikai csapatok elkezdtek kivonulni Északkelet-Szíriából a török hadművelet előtt

Washington előzőleg közölte, hogy az Egyesült Államok nem bonyolódik bele szíriai szövetségese, a helyi kurd fegyveres koalíció ellen indítandó török hadműveletbe.