Johnson: nem lesz vámkontroll az ír határon

Boris Johnson szerint a brit kormány hamarosan „jó javaslatokat” tesz le az Európai Unió asztalára a Brexit feltételeiről, de e javaslatokban nem szerepel, hogy az ír-északír határ bármelyik oldalán vámellenőrző posztokat állítanának fel.

A brit és az ír médiában kedden megjelent értesülések szerint London azt javasolná az EU-nak, hogy az ír-északír határon hosszú ideje nem létező fizikai ellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülése végett az ír sziget egésze egységes gazdasági térséggé alakulna, amelyen belül az élelmiszerek és egyéb agrártermékek forgalma akadálytalanul folytatódna. Az egyéb termékek formális vámellenőrzése a kiinduló vagy az érkezési pontokon történne.

A RTÉ ír közszolgálati televízió értesülése szerint ugyanakkor a határtól 8-16 kilométerre állítanának fel vámellenőrzési pontokat, így kerülve el az ellenőrzést közvetlenül a határon.

A BBC brit közszolgálati rádiónak nyilatkozva azonban Johnson kedden határozottan tagadta, hogy kormánya ilyen javaslatra készülne, kijelentve: ilyesmi „egyáltalán nem szerepel” a brit javaslatokban.

Vasárnap egyébként Johnson a BBC-nek úgy nyilatkozott, jó esély van arra, hogy London megállapodásra jusson a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről az Európai Unióval, de a „kapitulációs törvény” gyengíti a brit kormány tárgyalási pozícióit.

Johnson rendszeresen ezzel a kifejezéssel illeti azt az ellenzéki kezdeményezésre elfogadott törvényt, amely megtiltja a megállapodás nélküli kilépést az EU-ból és előírja, hogy a Brexit-egyezmény elmaradása esetén a miniszterelnöknek kezdeményeznie kell az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanácsnál a jelenleg október 31-én esedékes kilépés elhalasztását három hónappal, vagyis 2020. január 31-ig.

A britek félelme az európai „központi bizottságtól”

Érthető a brit kilépés, de Közép-Európa szabadságára és szuverenitására nézve katasztrofális következményekkel járna. Gyenge Dániel publicisztikája.