Johnson: jó esély van a Brexit-megállapodásra

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint jó esély van arra, hogy London megállapodásra jusson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről az Európai Unióval, de a „kapitulációs törvény” gyengíti a brit kormány tárgyalási pozícióit — írja az MTI.

Johnson rendszeresen ezzel a kifejezéssel illeti azt az ellenzéki kezdeményezésre elfogadott törvényt, amely megtiltja a megállapodás nélküli kilépést az EU-ból és előírja, hogy a Brexit-egyezmény elmaradása esetén a miniszterelnöknek kezdeményeznie kell az EU-nál az október 31-én esedékes Brexit elhalasztását három hónappal.

Johnson, aki vasárnap, a kormányzó Konzervatív Párt éves kongresszusának nyitónapján nyilatkozott a BBC televízió politikai magazinműsorában, a törvényre utalva kijelentette: ha Brüsszelnek az a sejtése támad, hogy reális esély van az Egyesült Királyság benntartására az EU-ban, az megfosztja a brit kormányt tárgyalási mozgásterének jelentős részétől.

Johnson egyértelmű igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a törvény ellenére továbbra is lehetséges-e a megállapodás nélküli Brexit október 31-én.

A britek félelme az európai „központi bizottságtól”

Érthető a brit kilépés, de Közép-Európa szabadságára és szuverenitására nézve katasztrofális következményekkel járna. Gyenge Dániel publicisztikája.