Lengyel elnök: Izrael felel az erősödő antiszemitizmusért

Megbotránkozást okozott Andrzej Duda felszólalása a minap New Yorkban, ahol fontos zsidó vezetők előtt Izraelt hibáztatta az országában erősödő zsidógyűlölet miatt.

A Jewish Insider arról számolt be, hogy az amerikai konzulátuson tartott szerdai eseményen kínos vita bontakozott ki azután, hogy Lengyelország elnöke Izraelt tette felelőssé a hazájában növekvő antiszemitizmusért.

Egy holokauszt-túlélőnek, a nemrég magas lengyel kitüntetéssel díjazott Edward Mosbergnek kellett védelmébe vennie Dudát azok után, hogy többen hangosan fejezték ki megdöbbenésüket, amiért az elnök felidézte, hogy országát „megalázták” olyan izraeli politikusok, akik a lengyeleket a nácikkal való kollaborálással vádolták.

Duda külön kiemelte Jiszrael Katz februári kijelentését, amelyben az akkor külügyminiszterként szolgáló politikus azt mondta, hogy a „lengyelek anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust”. A kijelentés után Lengyelország lemondta az Izraelbe tervezett V4-es tanácskozáson való jelenlétét.

Jerusalem Post: az izraeli külügyminiszter aláásta a V4-Izrael szövetséget

A jobboldali izraeli lap a lengyeleket sértő megjegyzéssel szemben foglalt állást.

A New York-i eseményen az egyik leghíresebb amerikai rabbi, a szókimondásáról is ismert Shmuley Boteach félbeszakította Mosbergnek az elnökkel szolidáris felszólalását, és kijelentette, az elhangzottakat nem lehet szó nélkül hagyni — írja a Jewish Insider.

Izrael és Lengyelország között az utóbbi két évben többször is feszültté vált a viszony, amiért Benjamin Netanjahu és más izraeli politikusok is a nácikkal történt állítólagos lengyel kooperációról beszéltek.

Február közepén, Netanjahu varsói látogatásának végén, a Lengyel Zsidóság Történeti Múzeumában angolul azt mondta, hogy „lengyelek együttműködtek a nácikkal”, amit a The Jerusalem Post újságírója úgy értelmezett – és tett közé egy azóta a lap honlapjáról eltávolított beszámolóban –, hogy „a lengyel nép” működött együtt a nácikkal, noha az izraeli kormányfő nem használt határozott névelőt, és csak bizonyos lengyelekre gondolt, nem az egész lengyel népre.

Emlékezetes az is, hogy Jair Lapid ellenzéki vezető közölte: „A lengyelek együttműködtek [a nácikkal] a haláltáborok létrehozásában és üzemeltetésében is.”

Lapid, akinek apja magyar holokauszt-túlélő volt, s aki nem először állította a fentieket, azt is közölte a lengyel Onet munkatársával, hogy „nincs abban semmi véletlen, hogy a nácik Lengyelországban alakították ki a megsemmisítés központját. Tudták, hogy a lengyel lakosság segíteni fog nekik”.

Már a nyilatkozat napján Twitter-oldalán éles hangú bírálatban reagált minderre az Auschwitz-Birkenau Emlékközpont és Múzeum:

„Ilyen kijelentések, pláne egy ismert izraeli politikustól, éppen úgy fájdalmasak, mint amikor szembesülünk a holokauszt tagadásával. Mindkét esetben tudatos hazugságról van szó. A holokausztot politikai játszmákra használni egyenlő az áldozatok emlékének gyalázásával”.

A V4-es csúcs utolsó pillanatban történt lemondása mellett ugyancsak barátságtalan hangvételű üzengetések is folytak a két állam között, amikor a holokauszt lengyel áldozatainak kárpótlási kérdését próbálták a felek egyeztetni – eddig viszonylag kevés sikerrel.

Lengyel miniszterelnök: Hitler győzelmét jelentené kártérítést fizetni

Morawiecki tovább borzolja a kártérítések körüli hangulatot.

Nem véletlen tehát, hogy a mostani elnöki kommenteknek lehet még folytatása. A The Times of Israel arról ír, hogy a legutóbbi izraeli választásokon jól szerepelő Kék-fehér koalíció második embere, Jair Lapid éles hangnemben szólt vissza Andrzej Dudának.

Duda úr, nem. Izrael nem felelős a lengyelországi antiszemita incidensekért. A felelősök az antiszemita lengyelek — olyanok, akik segítettek abban, hogy a holokauszt alatt zsidókat gyilkoljanak.

— ismételte meg korábbi vádjait a politikus.

A második világháborúban mintegy hat millió lengyel halt meg, ennek fele zsidó származású volt. Tény, hogy Lengyelországban százezrek harcoltak hősiesen a megszállt nácik ellen illegalitásban, az ország évszázadok óta nem látott pusztuláson ment keresztül. Ezzel együtt dokumentált valóság: voltak olyanok is, akik önként, haszonszerzésből és zsigeri antiszemitizmustól fűtve vettek részt a zsidók üldözésében.

Pogromként ünnepelte Izrael feletti győzelmét a lengyel futballszövetség

Mi ütött mostanában a lengyelekbe?