Jerusalem Post: az izraeli külügyminiszter aláásta a V4-Izrael szövetséget

A jobboldali izraeli lap a lengyeleket sértő megjegyzéssel szemben foglalt állást.

Herb Keinon, a lap neves szerzője arról publikált írást a jobboldali lap hasábjain, hogy Izrael új ügyvezető külügyminisztere, Jiszrael Kac „alapjaihoz lökte vissza” a lengyel-izraeli kapcsolatokat botrányos február 17-i kijelentéseivel.

Jiszrael Kac, izraeli ügyvezető külügyminisztere. Fotó: Yeshiva World.

Keinon szerint ugyan az izraeli politika egyik tulajdonsága, hogy nem hajlandó óvatosan fogalmazni, és „ha valamit érdemes kimondani, akkor érdemes eltúlozni is”, ennek ellenére úgy véli, hogy Kac megjegyzéseiből hiányzott az „árnyaltság”.

„Kacnak, mielőtt megjegyzését tette, meg kellett volna állnia, és meg kellett volna kérdeznie magát, hogy mit akar elérni: azaz mik Izrael céljai” — írja Keinon.

„Az a cél, hogy legyen V4-csúcs Jeruzsálemben, mert ez Izrael érdeke: hogy belső szövetségeket keressen az EU-ban, így semlegesítve annak Izrael-ellenes határozatait és lépéseit? Ha igen, akkor a külügyminiszternek mindent meg kell tennie, hogy a konferencia létrejöjjön”.  Keinon hozzátette, hogy „egyébként ez éppen az, amit Netanjahu is tett pénteken, amikor is nyilvánosan tisztázta megjegyzéseinek értelmét egyes lengyelek nácikkal való együttműködésének tárgyában”.

„Ha azonban a cél, hogy a nácikkal való lengyel kollaboráció meztelen igazságát minden egyes alkalommal hangsúlyozzuk — ami legitim és egyesek szerint talán nemes ügy is –, akkor amit tett, helyes volt. De tudnia kellett, hogy ennek diplomáciai ára is lesz — főleg a jelenlegi jobboldali kormánnyal Varsóban”.

„Amit azonban nem szabad tenni, hogy kitűzünk egy célt, aztán pedig aláássuk annak elérését. Ez a kormány kitűzte a célt, hogy legyen V4-csúcs Jeruzsálemben. Egyesek szerint ez a cél nem éri meg a történelmi igazság feláldozását. De a kormány kitűzte a célt — Kac pedig aláásta azt.”

Keinon kifejtette cikkében, hogy a történelmi igazság kimondásának is számos módja van, azaz nem kell megsérteni az ország tárgyalópartnerét sem. „Kac példának okáért beszélhetett volna arról, hogy egyes lengyelek — igen sokan — együttműködtek a nácikkal, mások pedig megmentették a zsidókat.” Ez egy köztes út lett volna: történelmileg igaz, és a lengyel kormány is elfogadta volna.

Mint emlékezetes, Kac arról beszélt az i24 izraeli televízió adásában, hogy „sosem fogjuk elfelejteni, hogy sok lengyel kollaborált a nácikkal. Hogy mondta Jicak Samir [egykori izraeli miniszterelnök]? A lengyelek az anyatejjel szívják magukba az antiszemitizmust. Senki sem mondhatja meg nekünk, hogyan vélekedjünk, és hogyan emlékezzünk meg a halottainkról”.