Pogromként ünnepelte Izrael feletti győzelmét a lengyel futballszövetség

A hivatalos szerv megnyilvánulása a legjobb szándékkal sem könnyen védhető.

Hivatalos Facebook oldalán ünnepelte kedden az izraeli focicsapat feletti győzelmét a Lengyel labdarúgó-szövetség (PZPN). A mérkőzés lezárása utáni bejegyzés azonban meglehetősen botrányosra sikeredett:

„Ez egy pogrom! 4:0-ra győztünk Izrael felett”

— szerepelt a diadalmas eredményhirdetésben, amiről a Jewish Telegraphic Agency is beszámolt.

A PZPN által használt — orosz eredetű — szót leggyakrabban azokra az erőszakos támadásokra használják, amiket a 19. század során az Orosz Birodalom területén, majd  Lengyelországban, és szerte Európában követtek el a zsidó lakossággal szemben. A lengyel nyelvben azóta más kisebbségek ellen irányuló csoportos erőszakcselekmények leírására is használják — például az 1846-os galíciai mészárlás emlékére, ami a lengyel nemesség és parasztság konfliktusából robbant ki –, de leggyakrabban máig az antiszemita gyökerű bűncselekményekkel használják összefüggésben.

Kipát rakott vitapartnere fejére egy lengyel politikus

Így vitatkozik két jobboldali lengyel politikus.

A két állam közötti feszültségek a közelmúltban a futball meccs előtti időszakban is fokozatosan nőttek. Ahogy nemrég beszámoltunk róla, nagy diplomáciai vihart kavart a kelet-európai ország vezetésének májusi döntése is, mellyel törölték egy izraeli delegáció fogadását. Lengyelország indoklása szerint a zsidó állam képviselői a vagyoni kárpótlást szerették volna a tárgyalások középpontjába helyezni, azonban az ország elnöke többször is kijelentette, hogy elzárkóznak az ilyen jellegű párbeszédtől.

Mateusz Morawiecki egy utcai pártrendezvényen kijelentette:

ha kormánya eleget tenne a nemzetközi nyomásnak, és kárpótlást fizetne a holokausztot túlélők számára, akkor az egyet jelentene „Hitler halála utáni győzelmével”, valamint szerinte a nemzetközi joggal is szembemenne.

Lengyel miniszterelnök: Hitler győzelmét jelentené kártérítést fizetni

Morawiecki tovább borzolja a kártérítések körüli hangulatot.