Kipát rakott vitapartnere fejére egy lengyel politikus

Felháborító gesztust tett egy lengyel jobboldali politikus egy televíziós vitán: kipát tartott női vitapartnere felé.

Kielce városában televíziós vita zajlott szombaton a közelgő EP-választások okán — írja a Times of Israel.

Dawid Lewicki — a libertárius-nacionalista Janusz-Korwin Mikke pártjának képviselőjelöltje — azt állította, hogy mivel beszélgetőtársa, a kormánypárti Anne Krupka nézetei megegyeznek Izrael érdekeivel, ezért az asztalra helyezett egy kipát.

„Ez szimbolizálja a kormánypártot, amely 300 milliárd dollárért el akarja adni az országot”

— közölte Lewicki.

A szokatlan jelenetre reagálva Anne Krupka, a kormánypárti Törvény és Igazság párt képviselője ledobta az asztalról a kipát.

Arról nem szólnak a tudósítások, hogy a politikus szóban miképp próbált reagálni kihívója felvetésére a közelmúltban napirendre került politikai kérdéséről, a holokauszttal kapcsolatos vagyoni kártérítésről.

Azonban a botrányos este itt nem ért véget: a Korwin-párt másik delegáltja, Konrad Berkowicz magához ragadta az időközben asztalra visszakerült kipát, és

odatartotta Krupka feje fölé, miközben az éppen beszédet tartott a közönséghez.

Az esetet Lengyelország izraeli nagykövete élesen elítélte. Twitter üzenetében Marek Magierowski azt írta, hogy „a faji alapú gyűlöletkeltés minden formája elfogadhatatlan”. Izrael külügyminisztériumának szóvivője szerint az eset „szóra sem érdemes”. Emmanuel Nahshon úgy véli, „egy ilyen rasszista, marginális párt válaszra sem méltó”.

Az eset számos, feszültségre okot adó lengyel-izraeli botrány idején történt. Mint lapunk is megírta, Lengyelország nemrég nem volt hajlandó tárgyalni egy izraeli küldöttséggel, mely a holokauszttal kapcsolatos kárpótlási ügyeket vitatta volna meg. Ezt követően Izraelben megtámadták Lengyelország nagykövetét, majd a lengyel rendőrség nem volt hajlandó kivizsgálni az áprilisi, nagy botrányt kavart zsidóbábu-égetés ügyét.

Lengyel politikus: szabadkőműves zsidók járatják le az országot

Egy volt jobboldali lengyel EP-képviselő szerint a zsidók miatt lett botrány a húsvéti bábuégetésből.