Rátámadtak a lengyel követre Izraelben

Marek Magierowski Lengyelország izraeli nagykövetsége előtt áll Tel-Avivban, amikor egy férfi fizikailag rárontott — írja a Jerusalem Post.

A nagykövet „túlságosan sokkolva” volt ahhoz, hogy megértse, mit kiabál neki a támadó, csak annyit értett, hogy „lengyel, lengyel”.

Magierowski, aki egyébként korábban Lengyelország külügyminiszter-helyettese volt, lefotózta a támadót és annak kocsiját, így az izraeli rendőrség 90 perc múlva letartóztatta a férfit.

A lengyel követség az izraeli rendőrségnél, a nagykövet pedig a külügyminisztériumnál tett panaszt. Válaszul az izraeli külügy arra kérte az izraeli rendőrséget, hogy a lengyel követet ért támadást kezeljék kiemelten fontos helyen.

Jonny Daniels lengyel-izraeli aktivista a következő bejegyzést osztotta meg ezzel kapcsolatban:

Mint írja, „minden izraeli nevében elnézést kérek ezért a borzalmas, erőszakos tettért”.

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, a támadás egy újabb lengyel-izraeli diplomáciai botrányt követ, mely során Lengyelország nem fogadott egy holokauszt-kárpótlásról egyeztetni akaró izraeli delegációt.

Lengyelország lemondta a vagyoni visszatérítésekről szóló találkozót Izraellel

A lengyel miniszterelnök szerint senkinek nem hajlandóak a Holokausztban elszenvedett károkért fizetni, mert valójában Varsó érdemel kárpótlást.

Frissítés 17:43

A Times of Israel szerint a támadó Arik Lederman volt, aki azért köpte le a lengyel követet, mert holokauszt-túlélő családból származik, és feldühítette, hogy a követség egyik alkalmazottja lezsidózta őt.

Lederman elnézést kért a nagykövettől, és abban reménykedik, hogy ezzel az ügy lezárult — dacára annak, hogy Lengyelország bekérette Izrael lengyelországi nagykövetét.