Lengyelország lemondta a vagyoni visszatérítésekről szóló találkozót Izraellel

A lengyel miniszterelnök szerint senkinek nem hajlandóak a Holokausztban elszenvedett károkért fizetni, mert valójában Varsó érdemel kárpótlást.

Nem kis diplomáciai port kavart a lengyel külügyminisztérium hétfői bejelentése, mellyel törölték egy izraeli delegáció fogadását. Az európai ország indoklása szerint „az izraeli fél az utolsó pillanatban megváltoztatta a küldöttség tagjait, és a vagyoni kárpótlást szerették volna a tárgyalások középpontjába helyezni”.

Az üggyel kapcsolatban szombaton is ellenérzések mutatkoztak Lengyelországban, ahol több százan gyűltek össze demonstrálni. A tüntetők egy olyan amerikai törvény ellen szólaltak fel, amely alapján vizsgálat alá vennék, hogyan kezelték a Holokauszt alatt elrabolt vagyonok visszatérítését az egyes európai országok.

A demonstráló tömegben többen „Holokauszt-hiénákat” kiabáltak, és voltak, akik a „zsidók követeléseinek” megállításáért kardoskodtak.

Mindemellett Mateusz Morawiecki miniszterelnök is felszólalt egy utcai kampányeseményen szombaton, amikor világossá tette, hogy a Jog és Igazság nevű kormánypárt Lengyelországra a második világháború áldozataként tekint. Beszédében azt mondta:

„Senkinek nem fogunk károkért fizetni, mert mi vagyunk azok, akiknek kárpótlás járna”

– idézte szavait a The Jerusalem Post.

A találkozó hétfői visszavonását izraeli oldalon heves kommentek kísérték. Jair Lapid a Twitteren azt írta, a

„lengyel kormány ismét kellemetlen helyzetbe hozta Izrael kormányát a Holokauszt emléke kapcsán.

Először a Holokauszt-tagadásról szóló törvénnyel kezdődött, most pedig a kárpótlással folytatódik (…)” – fogalmazott az izraeli Kék-fehér Párt politikusa, aki egy olyan tavalyi törvényre utalt, melyben a lengyel parlament három évig tartó börtönbüntetést helyezett kilátásba, ha valaki azt mondja, hogy a lengyel nép vagy a lengyel emberek is felelőssé tehetők a holokauszttal kapcsolatos bűncselekményekért.

A széles körben vitatott Holokauszt-törvényen végül módosítottak, és öt hónappal később eltörölték a „kriminalizáló passzusokat”.