Lengyel politikus: szabadkőműves zsidók járatják le az országot

Miközben a lengyel kormány és a katolikus egyház is elítélte a lengyelországi zsidófigura-égetést, akadnak olyanok is, akik szerint a botrány mögött zsidó vagy szabadkőműves aknamunka állhat.

Mint ismert, egy lengyel faluban a húsvéti ünnepség keretein belül egy ortodox zsidót formázó bábut vertek szét és égettek el.

Zsidófigurát égettek húsvét alkalmából Lengyelországban

Pajeszos Júdás-figurát vertek szét és égettek el Lengyelországban, de az amerikai nagykövetet is inzultálták.

A nemzetközi felháborodásra reagálva Janusz Korwin-Mikke volt lengyel EP-képviselő Facebook-oldalán reagált: mint írta, a zsidók a vagy szabadkőművesek ássák alá hazáját.

A JTA szerint Korwin-Mikke, a jobboldali-libertárius Szabadság Párt jelenlegi vezetője elsősorban Jonny Daniels brit-izraeli aktivistát, egy a holokauszt emlékének ápolását támogató alapítvány elnökét támadta.

Róla így fogalmazott:

„Daniels kémkedni érkezett az országba, valószínűleg a szabadkőműveseknek dolgozik”.

Korwin-Mikke egyébként korábban lekicsinylően nyilatkozott a nőkről, és azt is állította, hogy Adolf Hitler nem tudott a holokausztról.

Nyomozás az antiszemiták után

Időközben szerdán a lengyel rendőrség is elkezdett nyomozni a Pruchnik városában történt incidenssel kapcsolatban.

Ugyancsak tegnapi hír, hogy Izrael külügyminisztériuma közleményben ítélte el az esetet, ugyanakkor megjegyzik: megnyugtatónak tartják, ahogy a katolikus egyház és vezető kormánytagok reagáltak a zsidóellenes akcióra.

„Már csak az a kérdés, milyen ördögi rosszindulat kelthette életre ezt az idióta, ál-vallási ostobaságot Pruchnikban, ahol korábban a helyi pap évekig ellenállt ennek”

— írta Twitter üzenetében Joachim Brudzinski, Lengyelország belügyminisztere.

Előkerült Hitler „búcsúlevele”

Az iratot aukcióra kínáló amerikai üzletember szerint ez a német diktátor utolsó ismert levele.