Előkerült Hitler „búcsúlevele”

A dokumentumot, melyet a német diktátor utolsó üzeneteként azonosítottak, 23 millió forintért árulják az Egyesült Államokban — írja a Jerusalem Post.

Az iratot a marylandi Alexander Historical Auctions aukciós ház árulja.

Az izraeli lap tájékoztatása szerint a szóban forgó irat egy memorandum, melyet a német diktátor Ferdinand Schörner német tábornagynak írt, akivel Hitlernek különösen jó kapcsolata volt.

A dokumentumban arról tájékoztatja a tábornagyot, hogy nem fogja megkísérelni a szovjet hadsereg által körbevett Berlin elhagyását.

Az irat hat nappal Hitler április 30-i öngyilkossága előtt készült.

„Berlinben fogok maradni, hogy a Németországért folyó döntő ütközetben becsülettel vegyek részt, és minden itt maradó előtt jó példát mutassak. Úgy hiszem, így teszem a legnagyobb szolgálatot Németország számára. A többieknek pedig üzenem, hogy mindent meg kell tenni Berlin megvédéséért. Ott úgy tud a legjobban segíteni, ha minél korábban észak felé tör”

— áll a memorandumban.

Bill Panagopulos, az aukciós ház igazgatója azt közölte brit médiumokkal, hogy „nincsen más, fellelt dokumentum, melyben Hitler azt deklarálná, hogy Berlinben akar maradni és meghalni”.

„Ez lényegében Hitler búcsúlevel”

— tette hozzá Panagopulos.

A dokumentum mellett aukcióra kerül Schörner levele is Hitlerhez, melyben arra kéri a náci diktátort, hogy meneküljön el Berlinből.

Nyugaton sem akarják visszaadni a második világháborús zsidó vagyont

Luxemburg törvényhozási eszközökkel gátolja a zsidó vagyon jogos tulajdonosaihoz való visszatérését.