Zsidófigurát égettek húsvét alkalmából Lengyelországban

Középkori zsidógyűlölettel teli népünnepélyt rendeztek húsvét alkalmából Lengyelországban, ahol az amerikai nagykövetet is kioktatták.

Súlyosan antiszemita motívumokat mutatott fel az a hétvégi rendezvény, amelyre egy dél-lengyelországi településen került sor húsvét alkalmából.

A rendezvényen a bibliai Júdás szerepét mutatták be Jézus halálának összefüggésében. Ahogy az ismert, a keresztény bibliai történet szerint Júdás árulta el Jézust, kiszolgáltatva őt a rómaiaknak.

Júdás ezzel az árulás szimbólumává vált, évszázadok óta rendeznek keresztény országokban olyan eseményeket, ahol erre hangsúlyosan emlékeztetik a publikumot.

Ezek többnyire a középkorban gyakran voltak nyílt antiszemita rendezvények, amelyeken Júdást egy óriás bábuként jelenítették meg, rajta különféle feliratokat és üzeneteket elhelyezve.

Antonia Yamin אנטוניה ימין on Twitter: „בלעדי! אנטישמיות בפולין: אנשי העיירה פרוכניק הכו ושרפו בובה בעלת מאפיינים סטראוטיפיים יהודיים בערב ליל הסדר. הבובה שסימלה את יהודה איש קריות שבגד בישו, הולבשה בסממנים יהודים אנטישמיים מובהקים: ציציות, מגבעת חרדית, אף ארוך ונכתב עליה: „יהודה” ו”בוגד” @kann_news צילום: J-nerations pic.twitter.com/de7x9lu0Zo / Twitter”

בלעדי! אנטישמיות בפולין: אנשי העיירה פרוכניק הכו ושרפו בובה בעלת מאפיינים סטראוטיפיים יהודיים בערב ליל הסדר. הבובה שסימלה את יהודה איש קריות שבגד בישו, הולבשה בסממנים יהודים אנטישמיים מובהקים: ציציות, מגבעת חרדית, אף ארוך ונכתב עליה: „יהודה” ו”בוגד” @kann_news צילום: J-nerations pic.twitter.com/de7x9lu0Zo

Most a Times of Israel beszámolója szerint az ukrán és a szlovák határtól nem messze található, alig 3500 lakosú Pruchnik településén került sor az antiszemita bábuállításra:

„A »Júdás, az áruló« feliratokkal ellátott, kalapja miatt ortodox zsidóra emlékeztető, nagy orrú figurát reggel kihelyezték a főtérre, majd napközben a helyiek gyerekekkel közösen szétverték és elégették a bábut”.

Antonia Yamin אנטוניה ימין on Twitter: „בסרטון רואים בבירור כיצד ילדי העיירה מתאספים על מנת להכות את הבובה בעלת הסממנים היהודיים @kann_news pic.twitter.com/ze4NJjAL3m / Twitter”

בסרטון רואים בבירור כיצד ילדי העיירה מתאספים על מנת להכות את הבובה בעלת הסממנים היהודיים @kann_news pic.twitter.com/ze4NJjAL3m

„A zsidók utálata továbbra is mérgezi a levegőt Lengyelországban”

— reagált a hírre Jair Lapid, az izraeli ellenzék egyik vezetője, aki szerint a lengyeleknek inkább küzdeniük kellene az antiszemitizmus ellen, és nem pedig olyan törvényeket alkotniuk, amely megkérdőjelezi a holokausztban történt lengyel kollaboránsok szerepvállalását.

A képviselő ezzel arra utalt, hogy korábban komoly diplomáciai feszültséget is kiváltott az a lengyel törvény, mely bünteti a lengyel népet a náci bűnökben való részességgel vádoló egyéneket.

A lengyelországi emlékezetpolitikai kérdésekről korábban lapunk is beszámolt.

„Krisztus érted is meghalt, áruló zsidó!”

Ugyancsak Lengyelországból érkezet egy újabb sajátságos ünnepi hír, amelyről a Ha’aretz számolt be: eszerint többen az Egyesült Államok varsói nagykövetének estek neki a közösségi médiában, ahol hibásnak ítélték meg azt, hogy Georgette Mosbacher Twitter-üzenetében húsvétra és pészahra is kellemes ünnepeket kívánt követőinek.

Krystyna Pawlowicz, a kormányzó jobboldali párt képviselője szerint sértés volt egy többnyire katolikus országban a diplomata tette.

Robert Bakiewicz politikai aktivista — a lengyel nacionalisták rendre nagy nyilvánosságot kapó éves felvonulásának főszervezője — egyenesen azt írta:

„Krisztus meghalt és feltámadt értetek is, pogányok és áruló zsidók”.

A nemzetközi média egyelőre nem értesült arról, hogy bármelyik kormánypárti lengyel politikus elítélte volna a hétvégi eseményeket.

Fényköntösben „tér vissza” a nácik által elpusztított varsói Nagyzsinagóga

Csütörtök este fényjátékkal emlékeztek meg a varsói gettófelkelés évfordulójának előestéjén a lengyel főváros Nagyzsinagógája pusztulásáról, amelyet 76 évvel ezelőtt a náci megszállók romboltak le a varsói gettólázadás során.