Auschwitz Múzeum: Jair Lapid direkt hazudik a holokausztról

Holokauszttagadásra emlékeztette az Auschwitz Múzeum vezetőségét az izraeli ellenzéki politikus kijelentése.

„A lengyelek együttműködtek [a nácikkal] a haláltáborok létrehozásában és üzemeltetésében is”

— fogalmazott Jair Lapid egy lengyel magazinnak nyilatkozva a The Times of Israel szerint.

Lapid, akinek apja magyar holokauszt-túlélő volt, s aki nem először állította a fentieket, azt is közölte a lengyel Onet munkatársával, hogy:

„nincs abban semmi véletlen, hogy a nácik Lengyelországban alakították ki a megsemmisítés központját. Tudták, hogy a lengyel lakosság segíteni fog nekik”.

Már a nyilatkozat napján Twitter-oldalán éles hangú bírálatban reagált minderre az Auschwitz-Birkenau Emlékközpont és Múzeum:

„Ilyen kijelentések, pláne egy ismert izraeli politikustól, éppen úgy fájdalmasak, mint amikor szembesülünk a holokauszt tagadásával. Mindkét esetben tudatos hazugságról van szó. A holokausztot politikai játszmákra használni egyenlő az áldozatok emlékének gyalázásával”.

Auschwitz Memorial on Twitter: „.@yairlapid: „The Poles cooperated in creating & running extermination camps.”Such a statement of a known Israeli politician hurts like a clash with Holocaust denial. Both are a conscious lie. Using Holocaust as political game mocks the victims.https://t.co/WjJ4iUZmG2 / Twitter”

@yairlapid: „The Poles cooperated in creating & running extermination camps.”Such a statement of a known Israeli politician hurts like a clash with Holocaust denial. Both are a conscious lie. Using Holocaust as political game mocks the victims.https://t.co/WjJ4iUZmG2

Mint ismert, ez év elején komoly nemzetközi bonyodalmat okozott a Benjamin Netanjahu varsói látogatása kapcsán kilakult vita, melynek következménye nem csak diplomáciai bonyodalom volt, hanem hozzájárult ahhoz is, hogy meghiúsuljon a V4-ek országainak Izraelbe tervezett csúcstalálkozója is.

A miniszterelnök politikai lavinát elindító megjegyzése, és annak vélhetően hibás fordítás miatt kissé félreértelmezett tartalma azt a kényes kérdést feszegette, amely évek óta téma a zsidó állam és Lengyelország között:

a megszállt ország lakosainak kollaborációs hajlandósága a nácikkal zsidó honfitársaiknak kárára.

A februárban kirobbant vita előtt már ismert volt, hogy a lengyel kormány tudatosan próbálja a történelmi kérdésre a saját válaszát megadni. Nagy nemzetközi felháborodást váltott ki, hogy tavaly törvényt hoztak, mely szerint akár pénzbüntetéssel is sújtható az, aki náci kollaborációval vádolja Lengyelországot.

Kép forrása: Wikimedia Commons

Tény, a második világháborúban mintegy hat millió lengyel halt meg, ennek fele zsidó származású volt.

Százezrek harcoltak hősiesen a megszállt nácik ellen illegalitásban, az ország évszázadok óta nem látott pusztuláson ment keresztül. Ezzel együtt dokumentált valóság: voltak olyanok is, akik önként, haszonszerzésből és zsigeri antiszemitizmustól fűtve vettek részt a zsidók üldözésében.

Arról, hogy Lengyelországban az ellenségkép azonosításához mennyire kapóra jönnek évszázados, középkori érvek mentén fogant elképzelések, korábban írt már portálunk.

Zsidófigurát égettek húsvét alkalmából Lengyelországban

Pajeszos Júdás-figurát vertek szét és égettek el Lengyelországban, de az amerikai nagykövetet is inzultálták.