Irán azonnal válaszolna egy esetleges amerikai támadásra

A fenyegetés Svájc teheráni nagykövetségén keresztül jutott el Washingtonba.

Az Egyesült Államok bármilyen Irán elleni hadművelete azonnali választ von maga után, Teherán pedig fenntartja magának a jogot arra is, hogy az őt ért támadás esetén ne pusztán annak elindítója ellen lépjen fel

— áll az MTI szerint az Egyesült Államoknak küldött iráni hivatalos jegyzékben, amelyet az ISNA iráni állami hírügynökség szerdán hozott nyilvánosságra.

A jegyzék, amelyet Washington Svájc teheráni nagykövetségén keresztül kapott meg, újfent hangsúlyozza Irán elhatárolódását az Aramco szaúdi állami olajvállalatot ért támadásoktól.

Ahogy lapunk korábban beszámolt róla, az olajvállalat két olajterminálját szombaton érte támadás. Az üzemekben tűz keletkezett, amely fennakadást okozott a szaúdi olajkitermelésben és exportban is.

A károk miatt kevesebb, mint felére, 5,7 millió hordóra csökkent a szaúdi napi olajkitermelés. Ez öt százaléka a világ napi olajkitermelésének. Abdul-Azíz bin Szalmán szaúdi energiaügyi miniszter keddi bejelentése szerint a királyság olajtermelése mostanra visszatért a támadások előtti szintre.

Noha a támadásért a jemeni huszi lázadók jelentkeztek elkövetőként — valamint további támadásokat is kilátásba helyeztek –, Washington az őket támogató iráni vezetést tette felelőssé.

Amerika dühös – Szaúd-Arábiába utazik a külügyminiszter

Mike Pompeo várhatóan csütörtökön érkezik a Perzsa-öbölbe annak a két szaúdi olajterminálnak az ügyében, amiket hétvégén ért dróntámadás.

A Jerusalem Post elemzője szerint a történtek fényében Donald Trump amerikai elnök számára több válaszlehetőség is fennáll. Ha nem kívánja reakció nélkül hagyni a Perzsa-öbölben történteket, akár katonai beavatkozás mellett is dönthet — egy Irán ellenes kibertámadáson túl a perzsa állam egyik olajterminálja elleni válaszcsapás lehetőségét sem szabad kizárni. Másik forgatókönyvként szolgálhat egy olyan támadás, amit amerikai segítséggel Szaúd-Arábia kezdeményezhet Iránnal szemben.