Netanjahu Hebron „zsidó részeit” is annektálná

Hétfő reggel Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette, hogy ha kedden újraválasztják, annektálná Hebron „zsidó részeit” és Kirjat Arba települést — írja a Jerusalem Post.

A lap megjegyzi, hogy ezzel Netanjahu jóval messzebb ment, mint 11 napja tette, amikor meglátogatta Hebront és történelmi beszédet mondott a pátriárkák sírjánál.

Akkor sokan várták, hogy majd bejelenti az izraeli szuverenitás kiterjesztésének tervét az arab többségű város felett, vagy legalább a város azon része felett, ahol az ősapák sírja található, és ahol a zsidó lakosság nagy része él, ez azonban akkor nem történt meg.

Netanjahu: „Nem vagyunk idegenek, örökre Hebronban maradunk”

Miniszterelnökként Netanjahu 1998 óta első ízben kereste fel a júdeai várost.

Hétfőn azonban az izraeli katonai rádión megkérdezték, hogy „annektálni fogja-e Kirjat Arba települést és Hebron zsidó közösségét?”

A válasz az volt, hogy

„természetesen. Izrael részét fogják képezni. De szükségem van a felhatalmazásra, hogy megvalósítsam ezt a tervet.”

Hozzátette, hogy mindezt Donald Trump amerikai elnök segítségével tervezi elérni.

„Azt mondtam Trumpnak, hogy minden településre ki tervezem terjeszteni a szuverenitást”, amelyek „fontosak a biztonság vagy az izraeli történelmi örökség szempontjából. Senkit sem fogunk elűzni, nem fogom elismerni a palesztinok visszatérési jogát, és Jeruzsálem egységes marad. Ezt mind megmondtam”

– nyilatkozta az izraeli miniszterelnök.

Netanjahu azt is hozzátette, hogy a Trump-féle béketervvel „Izrael végső határait fektetjük le”.

Mint azt lapunk is megírta, Netanjahu több ciszjordániai település annektálását is megígérte a múlt héten, köztük több, a Jordán-völgyben található települését is. Közben arra kérte az ötletet támogatókat, hogy szavazzanak rá.

Az EU külügyi szóvivője akkor elítélte Netanjahu terveit.

Egy település már „megvan”

Az izraeli kormány a Jordán-völgyben vasárnap tartott — a parlamenti választások előtti utolsó — ülésén utólag jóváhagyta egy eddig törvénytelennek minősített telep létjogosultságát Ciszjordániában — jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja az MTI szerint.

A kormány utólag hivatalos kolóniává minősítette a Jerikó palesztin várostól északra, 1999-ben illegálisan létrehozott Mevoot Jericho nevű izraeli telepet.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a lap szerint azért nem a megszokott helyszínen, Jeruzsálemben, hanem a Jordán folyó völgyében tartotta meg az utolsó kormányülést, hogy ezzel is kiemelje néhány napja tett választási ígéretét, amely szerint győzelme esetén annektálja ezt a stratégiailag fontos területet.

A kormány megbeszélésére felállított rendezvény-sátorban Netanjahu bejelentette, hogy az 1967-ben Jordániától elfoglalt Jordán — völgye lesz az ország keleti határa, melynek települései hivatalosan is Izraelhez tartoznak majd.

Netanjahu ki akarja terjeszteni az izraeli szuverenitást „minden telepre”

„Isten segedelmével a zsidó szuverenitást minden telepre kiterjesztjük, amelyek elválaszthatatlan részét képezik Izrael országának, Izrael államának.”

(Cikkünk címlapképén Benjamin Netanjahu látható hebroni beszéde közben. Fotó: EPA)