Netanjahu ki akarja terjeszteni az izraeli szuverenitást „minden telepre”

A szeptember 17-i választások előtti kampányban Benjamin Netanjahu miniszterelnök megígérte, hogy minden júdea-szamáriai telepre kiterjeszti a zsidó szuverenitást — számol be a The Jerusalem Post.

„Soha nem fogunk többé telepeket felszámolni” — ígérte Netanjahu.

„Isten segedelmével a zsidó szuverenitást minden telepre kiterjesztjük, amelyek elválaszthatatlan részét képezik Izrael országának, Izrael államának.”

Ez az első ilyen jellegű kijelentés a kampány kezdete óta. Miközben ugyan politikai riválisaitól, például a Jemina párttól nem ritkák az ilyen típusú ígéretek, Netanjahu korábban ódzkodott hasonlót ígérni.

A mostanihoz talán a leginkább hasonlító kijelentést augusztus 8-án tette Bet El településen történt látogatásakor, amikor azt mondta:

„Feladatunk a zsidó nép megtelepedésének segítése országunkban és szuverenitás létrehozása történelmi örökségünk földjén.”

A tavaszi kampány vége felé hasonló, de kevésbé egyértelmű kijelentést tett, mikor a 12-es hírcsatornán kijelentette, hogy „szuverenitást fognak alkalmazni”, de ekkor erről nem mondott részleteket.

Az egyelőre nem ismert, hogy Donald Trump amerikai elnöknek az „az évszázad alkujaként” hangoztatott béketerve mit kezdene a telepek ügyével. Trump kijelentette, hogy tervének politikai részét csak a szeptember 17-i izraeli parlamenti választások után hozza nyilvánosságra. Netanjahu pénteken azt is mondta, szerinte Trump a választások után „igen hamar” bemutatja béketervének politikai álláspontját.

Trump túlzásba viszi Izrael támogatását?

Az amerikai zsidóság nagy része szereti Izraelt, ennek ellenére Trump Izrael-párti lépései nem sokat nyomnak latba náluk. 

A zsidó telepeket tömörítő Jesa Bizottság azonnal üdvözölte Netanjahu kijelentését.

„Ez a szuverenitáshoz vezető út egyik újabb lépése”

— mondta a Bizottságot vezető Hananel Durani, aki bízik abban, hogy a miniszterelnök komolyan gondolja, amit mondott. „A szuverenitás a telepek régi álma, aminek megvalósulását már nagyon vártuk.”

A Szuverén Mozgalom szerint azonban Netanjahu kijelentése nem elég egyértelmű, hiszen nem zárja ki egyértelműen egy palesztin állam létrehozását, hiszen csak a júdea-szamáriai telepekről van szó.

A mozgalom vezetője, Nadia Matar és Yehudit Katzover arra figyelmeztetnek, hogy „egy ilyen megoldás [azaz a palesztin állam] Izraelnek komoly biztonsági kockázatot jelentene.”

Komoly ellenállásba ütközött azonban Netanjahu kijelentése a Meretz párt képviselője, Tamar Zandberg részéről, illetve Aymen Odeh, az Egyesült Arab Párt tisztségviselője is élesen bírálta a nyilatkozatot.

Utóbbi elmondta:

„Netanjahu egy bűnöző, aki befolyásos bűntársai segédletével lopott a közvagyonból, most pedig Izrael államát akarja belevinni egy nemzetközi jogba ütköző cselekedetbe, aminek a vége sok palesztin és izraeli halála lesz.”

Netanjahu 2009-es megválasztásakor a kétállami megoldás mellett érvelt úgy, hogy a létrejövő palesztin államnak ne legyenek fegyveres erői.

A nyilatkozatot elítélte a Palesztin Hatóságot vezető Mahmud Abbasz szóvivője, Nabil Abu Rudeina, aki a miniszterelnököt a békefolyamat szándékos aláásásával vádolja.

Viszlát kivonulás, helló szuverenitás: a telepesek diadala

A telepeseknek már az annektálás sem elég: szuverenitást akarnak.

(Cikkünk címlapképe illusztráció, Netanjahut mutatja tavaly tavaszi kampánya során. Fotó: Israeli Ministry of Foreign Affairs)