Trump túlzásba viszi Izrael támogatását?

A felmérések szerint az amerikai zsidóság nagy része szereti Izraelt, ennek ellenére Trump Izrael-párti lépései nem sokat nyomnak latba az amerikai zsidóknál. 

Donald Trump nemrég kifakadt, hogy nem érti, az amerikai zsidóság miért szavaz a demokratákra. Az elnök a demokratákra szavazó zsidókat „tudatlannak”, illetve Izraelhez „hűtlennek” nevezte. A megjegyzést a két szélsőséges demokrata képviselő, Ilhan Omar és Rashida Tlaib izraeli kitiltása kapcsán tette.

Trump megjegyzései nyomán a Gallup felmérte az amerikai zsidóság politikai világképét.

Az amerikai elnök gyakran emlegeti Izrael iránti elkötelezettségét, és valóban több Izrael-barát döntést hozott az elmúlt két és fél évben. Azonban a felmérések szerint ezzel a politikával elsősorban az amerikai evangéliumi keresztények támogatását növeli. A zsidók, bár pozitívak Izraellel kapcsolatban, sem Trump-ot sem a republikánusokat nem kedvelik.

Felmérés: Csökkenőben Izrael amerikai támogatottsága

Ajvé: a republikánusok szimpátiája 11, míg a demokratáké 6 százalékponttal csökkent az előző évhez képest.

A zsidó szavazat elenyésző az Egyesült Államokban, az amerikai felnőttek mindössze 2 százaléka vallja magát zsidónak. Ráadásul az amerikai zsidóság nem egy helyen koncentrálódik, hanem több államban, „szétszóratásban” él,  így a szavazatuk sem bír kiemelt jelentőséggel.

Tehát ha Trump át is tudná állítani a saját oldalára a zsidó szavazók egy jelentősebb részét, ez akkor sem lenne hatással a 2020-as választásokra.

Azonban egy-egy billegő államban mégis lehet jelentősége a zsidó szavazatnak. Az átlag zsidó szavazó a Gallup felmérése szerint magasan iskolázott és rendszeresen jár szavazni. Floridában és Pennsylvaniában szoros eredmény esetén a zsidó bázisnak megnő a jelentősége. Azonban ez továbbra is a demokratáknak kedvez.

Egy 2018-es Gallup felmérés szerint az amerikai zsidók 59%-a tartja magát demokratának, 36% pedig republikánusnak. A világnézet szempontjából fontos, hogy az amerikai zsidóság 44%-a liberális, ami jóval magasabb mint a 25%-os nemzeti átlag.

A 2016-os választáson, azok közül a zsidók közül, akik kitöltötték a szavazás utáni kérdőívet 71% szavazott Hillary Clintonra és mindössze 23% Trumpra.

A zsidóság többsége az elmúlt 100 évben mindig a demokrata jelöltre szavazott. Utoljára 1980-ban Ronald Reagan került közel ahhoz, hogy megnyerje a zsidó szavazatokat, de 39-45 arányban veszített Carterrel szemben. Az elmúlt harminc év legnépszerűtlenebb republikánus elnöke George. W. Bush volt, akire 1992-ben a zsidók mindössze 11%-a szavazott.

De nem csak a republikánusok népszerűtlenek az amerikai zsidóság körében, hanem maga Trump is.  Az amerikai elnök retorikája arra enged következtetni, hogy azt hiszi, Izrael-barát döntései az ő oldalára kellene állítsák az amerikai zsidóságot. Egy májusi Pew Research felmérés szerint azonban a zsidók 42% úgy gondolja, hogy Trump „túlságosan támogatja Izraelt a palesztinokkal szemben.”

Az amerikai választók kevéssé díjazzák Trump Izrael felé tett gesztusait (Fotó: MTI/EPA)

A Pew április első két hetében készült felmérésében az amerikai zsidók 47 százaléka azt a választ adta, hogy az elnök egyenlően kezeli az izraeli és a palesztin oldalt. A zsidók 6 százaléka vélte úgy, hogy a Trump a palesztinoknak kedvez. Közben a keresztényeknek csak a 26 százaléka mondta azt, hogy Trump túlságosan Izrael pártján áll, míg 59 százalékuk kiegyensúlyozottnak látja a helyzetet.

Figyelemre méltó összevetni egyébként a mostani adatokat a Gallup márciusi számaival is:

eszerint a zsidó állam megítélése egyértelműen romlik az amerikai választók körében. A közvéleménykutató szervezet adatai szerint a republikánusok szimpátiája 11, míg a demokratáké 6 százalékponttal csökkent az előző évhez képest.

A Gallup akkori felmérése azt mutatta, hogy míg az amerikaiak kicsit több, mint fele (65%-a) állította, „inkább Izraellel kapcsolatban éreznek szimpátiát, mint a palesztinokkal” a 2018-as évben, már csak 59% állította ugyanezt idén 2019-ben, 6%-os csökkenést mutatva.  Ez a legnagyobb egy év alatt végbemenő csökkenés a felmérés történetében. Az inkább a palesztinokat támogató amerikaiak száma változatlan (21%) maradt.

A Gallup mostani összegzése szerint mindenesetre az amerikai zsidóságnak annyira az identitása részévé vált a demokrata párt, hogy sem Trumpnak, sem más republikánusnak nem lesz könnyű helyzete, ha meg akarja őket nyerni.

Trump népszerűsége a csúcson, de nem a zsidóknál

Az amerikai keresztények sokkal elégedettebbek az elnök Izrael-politikájával mint a zsidók.