Felmérés: Csökkenőben Izrael amerikai támogatottsága

Lankadóban a zsidó állam felé irányuló kedvező hozzáállás Amerikában. A Gallup közvéleménykutató szervezet adatai szerint a republikánusok szimpátiája 11, míg a demokratáké 6 százalélponttal csökkent az előző évhez képest. 

A Gallup 1016 amerikai felnőttet kérdezett meg február 1 és 10 között, pontosan akkor, amikor a közéletet éppen az amerikai-izraeli viszonnyal kapcsolatos kérdések foglalkoztatták a Kongresszusban.

Nem sokkal azután került sor a felmérésre, hogy Ilhan Omar kongresszusi képviselőnő bocsánatot kért azon kijelentéséért, hogy gazdag amerikai zsidók finanszírozzák a politikusok Izrael-barátságát az egyik legnagyobb amerikai zsidó szervezeten, az AIPAC-en keresztül.

Azóta egy minnesotai törvényalkotó, muszlim kongresszusi képviselő okozott botrányt azzal, hogy azt állította, az Izrael-barát lobbi arra akarja rávenni, hogy egy idegen országnak fogadjon hűséget, amely felveti a kettős-lojalitás problematikáját, miszerint az amerikai zsidók lojálisabbak, vagy legalább annyira lojálisak Izraelhez, mint Amerikához.

A Gallup szerdai felmérése azt mutatja, hogy míg az amerikaiak kicsit több, mint fele (65%-a) állította, „inkább Izraellel kapcsolatban éreznek szimpátiát, mint a palesztinokkal” a 2018-as évben, már csak 59% állította ugyanezt idén 2019-ben, 6%-os csökkenést mutatva.  Ez a legnagyobb egy év alatt végbemenő csökkenés a felmérés történetében.

Az inkább palesztinokat támogató amerikaiak száma változatlan (21%) maradt.

Fotó:GPO

A jelen felmérés arra is rávilágított, hogy az „Izrael-barátságban” a republikánus és demokrata oldalon is tapasztalható volt a csökkenés. Míg a zsidó állam támogatottsága a demokraták körében 6%-kal, a republikánusok körében már 11%-kal csökkent, ami meglepő annak fényében milyen szoros kapcsolatokat ápol Donald Trump elnök Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

„Azon republikánusok száma, akik inkább Izraellel szimpatizálnak a konfliktusban a tavalyi történelmi magaslatokból (87%) 76%-ra csökkent”

A magukat politikailag függetlennek besorolók körében a 60%-os Izrael-támogató állásfoglalás változatlan maradt.

A tavalyi felmérést akkor készítették, amikor a kormány aktívan a nagykövetség átköltöztetését készítette elő Tel-Avivból Jeruzsálembe, heves felháborodást keltve a palesztinok körében.

Amióta Trump elnök hivatalosan elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának 2017 decemberében, majd a nagykövetségét is átköltöztette, a palesztin hatóság elnöke, Mahmúd Abbász nem hajlandó kommunikálni a Fehér Házzal, amely szerinte ellehetetlenítette, hogy őszinte mediátorként lépjen fel bármilyen tárgyalás során.

A palesztin hozzáállásra válaszul, amellyel akadályozzák az izraeli-Palesztin békemegállapodás irányában tett amerikai diplomáciai erőfeszítéseket, Trump elnök gazdasági szankciókkal sújtotta a palesztin hatóságot, illetve más ahhoz kapcsolódó szervezeteket.

A csökkenő értékek ellenére az amerikaiak túlnyomó többsége (69-21 arányban) továbbra is pozitívabban ítéli meg Izraelt, mint a palesztinokat.