Trump népszerűsége a csúcson, de nem a zsidóknál

Az amerikai zsidók nagyobb részben vélik úgy, mint az amerikai keresztények, hogy Donald Trump elnök túlságosan is Izraelt támogatja a palesztinokkal szemben a közel-keleti egyeztetéseken – számolt be a Pew Kutató Központ friss felméréséről a The Times of Israel.

Az amerikai zsidók a legliberálisabb amerikai kisebbséghez tartoznak

– írja a lap, túlnyomórészt a Demokratákra szavaznak, nagyon nagy részük pedig Izraelt is támogatja.

Míg az amerikai zsidóknak erős a kötődése Izraelhez, addig az megosztja őket, ahogyan Trump kezeli az izraeli-palesztin kérdést – közölte a kutatóintézet.

Akik sivát ültek Trump miatt, avagy miért liberálisok az amerikai zsidók?

Az eltérő tapasztalatok egyre messzebb távolítják egymástól az Egyesült Államok és Izrael zsidóságát.

Az április első két hetében készült felmérésben az amerikai zsidók 42 százaléka mondta azt, hogy Trump túlságosan is kedvez Izrael számára. 47 százalék viszont azt a választ adta, hogy egyenlően kezeli az izraeli és a palesztin oldalt.

A zsidók 6 százaléka vélte úgy, hogy a Trump a palesztinoknak kedvez.

Közben a keresztényeknek csak a 26 százaléka mondta azt, hogy Trump túlságosan Izrael pártján áll, míg 59 százalékuk kiegyensúlyozottnak látja a helyzetet.

fotó: EPA/MICHAEL REYNOLDS

A protestánsok között ez a szám még magasabb. 72 százalékuk kiegyensúlyozottnak tartja Trumpot ebben a kérdésben, és csak 15 százalékuk véli úgy, hogy Izraelnek kedvez.

Míg a zsidók többnyire a demokratákat támogatják, addig a legtöbb protestáns republikánus szavazó – jegyzi meg a kutatóintézet.

„A különbség a protestánsok és a zsidók között ebben a kérdésben nagyjából a pártpreferenciákat tükrözi”

– olvasható a kutatásban.

Összességében a republikánus szavazók 79 százaléka véli úgy, hogy Trump kiegyensúlyozott politikát folytat az izraeli-palesztin kérdésben, míg a demokrata szavazók 53 százaléka úgy gondolja, hogy az elnök túlságosan is Izrael pártján áll.

A katolikusok 34 százaléka szerint Trump túlságosan Izrael-barát, 51 százalékuk szerint kiegyensúlyozott.

A legnagyobb arányban a nem vallásosok csoportja véli úgy, hogy Trump túlságosan Izrael-párti, 47 százalékuk mondja ezt, míg 38 százalékuk szerint kiegyensúlyozott.

Csúcson Trump támogatottsága

A Gallup közvélemény-kutató Donald Trump amerikai elnök támogatottságának alakulását tette közzé nemrég. Eszerint az elnök 46 százalékos támogatottságnak örvendhet, amely a Gallup eddigi felméréseiben a legmagasabb arány, ráadásul Trump népszerűségének erősödése folyamatosnak látszik.

Míg március elején a megkérdezettek 39 százaléka támogatta őt, addig április elejére ez az arány 45 százalékosra hízott. Április utolsó két hetében pedig 46 százalékot mértek a kutatók.

Donald Trump támogatottsága között jelentős a különbség a két meghatározó párt táborában. Míg a republikánus tábor 91 százaléka egyetért az elnök politikájával, ez az arány a demokrata párt szavazóinak körében csak 12 százalékos. Tavaly novemberben egyébként a republikánus hívek 92 százalékban támogatták az elnököt. A független szavazók körében lényegében nincs változás: a korábbi 39 százalékkal szemben jelenleg 37 százalékuk van az elnök mellett.

epa07422487 US President Donald J. Trump delivers remarks to members of the news media outside the South Portico before departing the South Lawn of the White House by Marine One, in Washington, DC, USA, 08 March 2019. Trump called the anti-hate resolution passed in US House of Representatives 'a disgrace', and said he felt 'very badly' for his former campaign chair Paul Manafort. Trump travels to Alabama to view damage from numerous tornadoes that devastated some areas of the state, killing twenty-three people.
fotó: EPA/MICHAEL REYNOLDS

A népszerűség növekedését elemzők részben a Mueller-jelentésnek tulajdonítják, amelyben Robert Mueller, a Trump és kampánycsapatának munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgáló különleges bizottság vezetője leszögezte, hogy sem Donald Trump, sem egyetlen munkatársa nem játszott össze oroszokkal a 2016-os választási győzelem érdekében.

Az elemzők ugyanakkor rámutatnak arra is, hogy az elnök gazdaságpolitikája kifejezetten megnövelte a bizalmat a személye, illetve a politikája iránt. A felmérés idején már nyilvánosságra hozták az amerikai gazdaság első negyedéves teljesítményét, amely a bruttó nemzeti össztermék (GDP) 3,2 százalékos növekedését mutatta.

Szárnyal a tőzsde, és csökkent a munkanélküliség is. A kutatás lezárulta után hozták nyilvánosságra a legfrissebb foglalkoztatási adatokat, amelyekből kiderült, hogy 49 év óta most a legkevesebb a munkanélküli az országban.