Jövő heti Kohn

Spinoza Fesztivál és Judafest, zsinagógavatás Szentendrén és Újlipótvárosban, Bálint gazda a Hadikban, zöld zsidóság, imádkozó neuronok, Varnus Xavér Pécsett, mozi, színház, hangverseny, séta, túra, és sok más érdekességet kínál zsidó programajánlónk a Luah közösségi eseménynaptár segítségével.

Jövő hétfőig tart a 17. Spinoza Zsidó Fesztivál a Spinoza Színházban. Mint mindig, idén is – szeptemberben – a zsidó kultúra széles palettájával találkozhatnak tizenhét programmal, hetvenhét közreműködővel. A terítéken minden: drámák, zenés játékok, filmek, előadások, koncertek, kabarék, a részletes programot itt böngészhetik:

Spinoza Zsidó Fesztivál | Organizers | Luah

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az „Elfogadás” gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Hétfő este fél hétkor Dr. Hegedűs Pál: Zöld zsidóság című előadásában a Lativ tanára arra keresi a választ, hogy milyen kapcsolat van a zsidók és a környezetvédelem, környezettudatosság között. Mivel az elmúlt egy évben Izraelben élt, számos ottani tapasztalatát is megosztja velünk.

Dr. Hegedűs Pál: Zöld zsidóság

A Lativ tanára arra keresi a választ, hogy milyen kapcsolat van a zsidók és a környezetvédelem, környezettudatosság között. Mivel az elmúlt egy évben Izraelben élt, számos ottani tapasztalatát is megosztja velünk. Tovább az esemény oldalára „

Hétfő este hétkor tekinthető meg az „Egy piaci nap” című előadás a Radnóti Miklós Színházban. Závada Pál valós eseményekből és eredeti dokumentumokból kiindulva írta meg legújabb, Egy piaci nap című regényét, amely az elmúlt évek egyik legfontosabb kortárs irodalmi alkotása volt. A Kossuth-díjas író a magyar történelmi múlt egy sokak számára máig ismeretlen, rendkívül megrázó, brutális eseménysorát vette alapul: a kunmadarasi zsidók elleni pogromokat. Závada rákérdezett az eset mélyén lévő emberi motivációkra, és ezen keresztül egy nagyívű emberi történetet írt a történelmi traumáinkról és a közösségi felelősségről. A 2017-ben Libri irodalmi díjra jelölt regényt a Mohácsi-testvérek adaptálták színpadra.

Egy piaci nap

„Mivel hogy itt-tartózkodásuk akadályát képezi a megnyugvásnak, a lehető legsürgősebben… nem is: hat órán belül szíveskedjenek más településre költözni.” 1946. Kunvadas: fiktív magyar falu Szolnok közelében. Nemrég ért véget a második világháború, és a deportált zsidók közül csak kevesen tértek haza. Hadnagy Sándort, a falusi tanítót, háborús bűnökkel vádolják meg, és politikai csaták kereszttüzébe kerül.

Hétfő este hétkor a Gertrude Szalonban RendXváltás a kultúrában zenés, filmnézős beszélgetés kultúráról, találkozásokról, egy korszakról, hatásáról. Az első este résztvevői:

Török Ferenc – filmrendező
Vágvölgyi B. András – író, mindenes
Darvas Kristóf – billentyűs, aki a zenéről gondoskodik
Az est háziasszonya: Bárdos Deák Ágnes – énekes, kultúrdíva

Gertrude Szalon #01 – RendXváltás a kultúrában

Zenés, filmnézős beszélgetés kultúráról, találkozásokról, egy korszakról, hatásáról… egyben egy sorozat kezdete! A Yes, Gertrude 2019 áprilisában nyílt meg a Kazinczy utcában. A szórakoztatás mellett szeretnénk visszaadni a történelmi zsidónegyednek, ami jár – hogy ne csak romkocsmás bulinegyedként híresüljön el a világban és itthon.

Hétfő este fél kilenckor vetítik Szergej Livnyev VAN GOGHOK (Van Gogi, 2018) című lélektani drámáját az Urániában. A film hőse egy kallódó, gyerekkori élményei miatt depressziós, Izraelben élő installátor, akit mostohaanyja halála után apja, a világhírű karmester magához hív Rigába. Drámai jelenetekben követhetjük végig apa és fiú feszült viszonyának alakulását. És közben képet kaphatunk egy kevéssé ismert közegről, a Lettországban élő orosz zsidó közösség életéről.

https://luah.hu/esemeny/van-goghok-2/

Kedd délután ötkor Keleti Éva nyitja meg Erdélyi Lajos Kettős kisebbségben c. kiállítását az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárban (Csányi5). “Számomra Erdélyi Lajos fotói egész könyvtárat, életműsorozatokat közvetítenek. Kísérteties többletük éppen az, hogy nemcsak emberarcokat, művészarcokat vetítenek elém, de magukba sűrítik a művek lényegét is. Technikailag vannak nála bravúrosabb fotósok – seregnyien. Ám alig-alig akadnak, akik nála többet tudnának műről és alkotóról – és többet fogalmaznának bele a fényképbe. Fotói nemcsak értelmezik a sorsokat, műveket hanem folytatják, meghosszabbítják a halhatatlanságban.” Bodor Pál – 1991.

Erdélyi Lajos kiállítása

„Számomra Erdélyi Lajos fotói egész könyvtárat, életműsorozatokat közvetítenek. Kísérteties többletük éppen az, hogy nemcsak emberarcokat, művészarcokat vetítenek elém, de magukba sűrítik a művek lényegét is. Technikailag vannak nála bravúrosabb fotósok – seregnyien. Ám alig-alig akadnak, akik nála többet tudnának műről és alkotóról – és többet fogalmaznának bele a fényképbe.

Kedden este hétkor különleges női fárbrengen lesz az Óbudai zsinagógában Lipschitz Chani nepáli rebbecen előadásával.

Különleges női fárbrengen Lipschitz Chani előadásával

A rendezvény kizárólag nőknek szól! Elul 18. alkalmából (szeptember 17-én) 19 órától különleges női fárbrengent tartunk finom vacsorával az Óbudai Zsinagógában. Érdemes eljönni, mert ez egy rendkívüli esemény. Vendégünk lesz az elbűvölő Lipschitz Chani nepáli rebbecen. Jelentkezés: [email protected] Kérlek mihamarabb jelezz vissza!

Kedd, szerda, csütörtök, péntek este fél nyolckor az Őrült Nők Ketrece című musicalt játsszák Alföldi Róbert rendezésében az Átrium Film-Színházban. Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. De ha muszáj másnak mutatnod magad, mint aki vagy? Hit, remény, szeretet, munka, család, haza, tegnap, ma, holnap, én, te – és ketten együtt.

Az Őrült Nők Ketrece / Herman-Fierstein / Kultúrbrigád-Átrium

AZ ŐRÜLT NŐK KETRECE musical két részben a Kultúrbrigád és az Átrium előadása Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. De ha muszáj másnak mutatnod magad, mint aki vagy? Hit, remény, szeretet, munka, család, haza, tegnap, ma, holnap, én, te – és ketten együtt.

Szerda este hétkor a Hadik Irodalmi Szalon szezonkezdő estjén Bálint gazdát, a százéves kertészt látják vendégül. Születésnapjára Bánó Andrással kötete jelent meg Bálint gazda, a százéves kertész címmel a Helikon Kiadónál.

https://luah.hu/esemeny/a-100-eves-kertesz-balint-gyorgy-estje/

Szerda este háromnegyed kilenckor az Urániában vetítik Szabó Réka A létezés eufóriája /The Euphoria of Being/ című, díjnyertes, egész estés dokumentumfilmjét. Fahidi Éva 20 évesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, ahol 49 családtagját ölték meg, köztük anyját, apját és kishúgát. 90 évesen felkérést kap, hogy életében először lépjen színpadra, és szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásban. Réka, a rendező egy duettet képzel el egy fiatal, nemzetközileg elismert táncosnővel, Emesével. A darabban Éva és Emese életét, kettejük testét szeretné párbeszédbe hozni. Éva gondolkodás nélkül igent mond. Három nő, három hónap – határátlépések sorozata. Éva életének kulcspillanatai színházi jelenetekké sűrűsödnek, miközben a három nő között váratlan erejű kapcsolat szövődik.

A létezés eufóriája

Szereplők: Cuhorka Emese, Pusztai-Fahidi Éva, Szabó Réka Fahidi Éva 20 évesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, ahol 49 családtagját ölték meg, köztük anyját, apját és kishúgát. 90 évesen felkérést kap, hogy életében először lépjen színpadra, és szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásban. Réka, a rendező egy duettet képzel el egy fiatal, nemzetközileg elismert táncosnővel, Emesével.

Szerda reggel kilenctől Kóser Élménytúrán vehetnek részt az érdeklődők különbusszal az Albertirsa – Budapest útvonalon Szurasenkó Dániel szervezésében. Neológ és ortodox zsinagógák megtekintése, találkozás rabbikkal, “Kérdezd a Rabbit!”, mikve (rituális fürdő) látogatás, hamisítatlan kóser ebéd Magyarország legújabb kóser éttermében, a Kosher Deliben, flódni-kóstoló a Fröhlich kóser cukrászdában, közös imádság a cipők emlékműnél a Duna-parton.

Kóser Élménytúra / Albertirsa – Budapest

KÓSER ÉLMÉNYTÚRA KÖZKÍVÁNATRA! Rengeteg jelzést kaptunk, hogy szervezzünk kóser élménytúrát! Örömmel jelentjük be, hogy 2019. SZEPTEMBER 19-ÉN Albertirsáról Budapestre rendezzük meg utunkat!

Csütörtök reggel kilenckor kezdődik az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem konferenciája: Tudnak-e a neuronok imádkozni? Lehet-e hitelesen imádkozni a XXI. században? Miképp változik, ha változik a vallás, és benne az ember? Az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem meghívására a magyarországi történelmi egyházak jeles képviselői konferencia keretében vitatják meg, hogy kell-e, tud-e a vallás reflektálni modern korunkra. Miképp változik, ha változik a vallás, és benne az ember. Mennyiben változik a hit és annak útjai.

Konferencia: Tudnak-e a neuronok imádkozni?

Lehet-e hitelesen imádkozni a XXI. században? Miképp változik, ha változik a vallás, és benne az ember? Az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem meghívására a magyarországi történelmi egyházak jeles képviselői konferencia keretében vitatják meg, hogy kell-e, tud-e a vallás reflektálni modern korunkra. Miképp változik, ha változik a vallás, és benne az ember.

Csütörtök délután négykor Amnon felszabadítása – filmvetítés és beszélgetés lesz a Holokauszt Emlékközpontban. A holokauszt borzalmai kitörölhetetlen nyomot hagytak a túlélők és leszármazottaik lelkében. Különösen a második nemzedékbéli holokauszt túlélők szenvednek a családjukra mért szörnyűségek miatt. Amnon Band közéjük tartozik. Az Amnon felszabadítása dokumentumfilm az ő történetét mondja el. Azt, hogy hogyan kíséreli meg feltárni magyar zsidó származású szülei múltját, hogyan próbálja megérteni, kik is voltak valójában és mi az, amit a vészkorszak szenvedése tett hozzá, vagy éppen vett el személyiségükből. A magával ragadó, lebilincselő történet évtizedes családi titkokról rántja le a leplet és habár egészen másképpen fejeződik, mint ahogyan azt főhősünk remélte, mégis elhozza számára a megnyugvást és a megértést. Az 54 perces film vetítése után egy pohár ital mellett beszélgethetünk Amnon Band-del, a film alkotójával és főhősével.

Amnon felszabadítása – filmvetítés és beszélgetés

A holokauszt borzalmai kitörölhetetlen nyomot hagytak a túlélők és leszármazottaik lelkében. Különösen a második nemzedékbéli holokauszt túlélők szenvednek a családjukra mért szörnyűségek miatt. Amnon Band közéjük tartozik. Az Amnon felszabadítása dokumentumfilm az ő történetét mondja el.

Csütörtök este hatkor A vallás, mint kommentár című előadáson a három Ábrahmaita világvallás kommentár irodalma kerül górcső alá a Hunyadi téri zsinagógában. Az kinyilatkoztatott vallások szent iratainak, a hagyománynak, a megfoghatónak és sokszor a megfoghatatlannak (is) a magyarázata. Az “örökség” interpretációjának, aktualizálásának és alkalmazásának évezredei. Előadók: Szécsi József vallásfilozófus, Káldos János szociológus, Fináli Gábor rabbi.

A vallás, mint kommentár.

A KZST újabb programján a három Ábrahmaita világvallás kommentár irodalma kerül górcső alá. Az kinyilatkoztatott vallások szent iratainak, a hagyománynak, a megfoghatónak és sokszor a megfoghatatlannak (is) a magyarázata. Az „örökség” interpretációjának, aktualizálásának és alkalmazásának évezredei. Előadók:Szécsi József vallásfilozófus,Káldos János szociológus,Finali Gabor rabbi Tovább az esemény oldalára „

Szeptemberben megújulva tér vissza az elmúlt évek egyik legnépszerűbb városi fesztiválja, a Judafest: az őszi ünnepek jegyében egy hétvégére a VII. kerület számos helyszíne telik meg művészi alkotásokkal, játékokkal, gasztronómiával, sétákkal és installációkkal a hazai zsidó közösség örömfesztjén. Szeptember 20-tól 22-ig, péntektől vasárnapig új arcát mutatja a történelmi zsidónegyed. A Judafest Közösségi Fesztivál keretein belül új, Klauzál téri centrummal, számos jól vagy eddig kevésbé ismert helyszín még több izgalmas programján vehetnek részt az érdeklődők, és lakhatják be néhány napra kicsit másképp a VII. kerületet.

A már csütörtökön kezdődő programokról részletesen itt lehet tájékozódni:

Események | Luah

Fúziós improvizációs színház Schnider Anikó Angelika, domonkos rendi nővér és dr. Balázs Gábor eszmetörténész közreműködésével. A keresztény időszámítás első, körülbelül hét évszázada meghatározó fontosságú volt mind a zsidó, mind a keresztény irodalom számára; ez volt a talmudi kor és ekkor működtek az egyházatyák is. A Talmud NOW és az Itt és…

Csütörtökön este hatkor Az ikrek harca – Jákob és Ézsau címmel Balázs Gábor eszmetörténész Kihívások a kortárs olvasónak bibliai történetekről szóló sorozatának következő előadását hallgathatják meg az érdeklődők a Bálint Házban.

Kihívások a kortárs olvasónak: Az ikrek harca – Jákob és Ézsau

Bibliai történetek máshogy, mint ahogy megszoktuk Balázs Gábor eszmetörténész szervírozásában. E kurzust többek között az különbözteti meg számos más tanfolyamtól, hogy célja még rejtve sem a hittérítés. Az előadások a tudományos ismeretterjesztés igényével lépnek fel, források interaktív tanulmányozására épülnek és végig nyitott párbeszédet biztosítanak a résztvevők számára. *● MI EZ?

Csütörtök este hétkor Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus lesz Rangos Katalin meghívott beszélgetőtársa, akit elsősorban az Örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás útjai című könyvéről fog kérdezni a Rangos beszélgetések a Bálint Házban című sorozat keretében. Mindannyian őrzünk magunkban titkokat, traumákat, amelyek gyökerei legtöbbször ismeretlenek számunkra. Nem tudjuk, honnan erednek párkapcsolati kudarcaink, mindennapi bizonytalanságaink. Holott valójában az őseink traumáit hordozzuk magunkban, vagyis a szorongásainknak sokszor olyan okai vannak, amik nem is velünk történetek meg. Hihetetlenül hangzik? Pedig ezek tények, amelyeket genetikai szintű vizsgálatok is bizonyítottak.

Rangos beszélgetések a Bálint Házban: Orvos-Tóth Noémi

Folytatódik sorozatunk a Bálint Házban Rangos Katalinnal, aki havonta, aktuális, a közéletünket leginkább meghatározó és egyéb érdekes témákban beszélget vendégével. Szeptemberben Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus a meghívott beszélgetőtárs, akit elsősorban az Örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás útjai című könyvéről fog kérdezni. Mindannyian őrzünk magunkban titkokat, traumákat, amelyek gyökerei legtöbbször ismeretlenek számunkra.

Szombat délután háromkor balatonfüredi zsidó helytörténeti sétán vehetnek részt az érdeklődők, akik a felújított régi zsinagógából indulva bejárják egy klasszikus vidéki zsidó közösség hétköznapjainak útvonalát, mely érinti a rituális fürdőt, a rituális metsző házát, valamint a felekezeti iskola hűlt helyét, miközben megismerkednek a zsidó étkezési, istentiszteleti, családi, házaséleti, tisztálkodási és temetkezési szokásokkal.

A füredi rabbi

Zsinagóga bejárás – városi séta – Zsidó Kiválóságok Háza megtekintése autentikus vezetővel Ismerd meg a zsidó örökséget és éld át hagyomány és tudomány találkozását az újra pezsgő felső városrészben! A felújított régi zsinagógából indulva bejárjuk egy klasszikus vidéki zsidó közösség hétköznapjainak útvonalát.

Vasárnap délelőtt fél 11-kor a Budapesti Történeti Múzeum és a Szembenézés Alapítvány közös sétáján az érdeklődőket végigvezetik a régi Zsidó utcától az új Zsidó utcáig, felfedezhetik a 800 évvel ezelőtti soknemzetiségű budai Várat, az alig több mint egy évtizede ismertté vált középkori zsidó városnegyedeket – például a Mátyás-templommal egyidős első zsinagógát.

Középkori zsidó emlékek nyomában a Várban és a Vár alatt

Van kedved kalandozni a csöppet sem volt középkorban?Belesnél a budai Vár kockakövei alá, hogy fölfedezd a IV.

Vasárnap délután fél háromkor az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) tóraavatási ünnepsége lesz a cipő emlékműnél. Az esemény keretein belül – a hazai zsidóság reményt hordozó újjáéledésének örömére – a közösség új Tóratekercsének ünnepélyes befejezésére kerül sor. A rendezvény során közösen hajtunk fejet az 1944-45-ben ,nyilaskeresztes fegyveresek által Dunába lőtt áldozatok emlékére amit gyászunk jeléül elmondott kádis ima követ.

Új Tóraavatás a Cipők a Dunaparton emlékműnél

Az esemény keretein belül – a hazai zsidóság reményt hordozó újjáéledésének örömére – a közösség új Tóratekercsének ünnepélyes befejezésére kerül sor. A rendezvény során közösen hajtunk fejet az 1944-45-ben ,nyilaskeresztes fegyveresek által Dunába lőtt áldozatok emlékére amit gyászunk jeléül elmondott kádis ima követ. Időpont: 2019. szeptember 22.

Vasárnap délután háromkor Varnus Xavér orgonahangversenye keserédes búcsúkoncert lesz, hiszen tragikus állapota miatt a most 150 esztendős, gyönyörű Pécsi Zsinagóga végleg bezár.

VARNUS XAVER ORGONAHANGVERSENYE

2018. novemberében Varnus Xavér és a 800 éves, legendás Tamás-kórus adott két közös, teltházas koncertet Bach sírja felett a lipcsei Tamás-templomban. Mindeközben Xavér YouTube-csatornája átlépte a 11 milliós nézettséget, így ő lett minden idők második legnézettebb orgonistája ( youtube.com/xavervarnus). A YouTube statisztikája szerint nézőinek háromnegyede amerikai, német, olasz és francia.

Vasárnap délután fél ötkor az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szeretettel meghívja Önt a közösség új szentendrei zsinagógájának és Tóratekercsének avatási ünnepségére a Cháj Galériába.

Új Zsinagóga avatás Szentendrén

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szeretettel meghívja Önt a közösség új szentendrei zsinagógájának és Tóratekercsének avatási ünnepségére. Helyszín: Cháj Galéria (2000 Szentendre, Pátriarka utca 6.) -16:30 Programok: 16:30 Megnyitó kezdete 16:35 beszédet mond: 1. Verseghi – Nagy Miklós- Szentendre polgármestere2. Menachem Myers – Szentendrei zsinagóga rabbija3.

Vasárnap este fél hétkor az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szeretettel meghívja Önt a közösség új Duna menti zsinagógájának és Tóratekercsének avatási ünnepségére a  ZSILIP Közösségi Központba.

Új Zsinagóga és Közösségi Központ Újlipótvárosban

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szeretettel meghívja Önt a közösség új Duna menti zsinagógájánakés Tóratekercsének avatási ünnepségére. Helyszín: ZSILIP Közösségi Központ – 18:15(1137 Budapest, Újpesti rakpart 1.) Programok: 18:15 A narrátor köszönti a vendégeket a zsinagógában 18:20 A zsinagóga bejáratánál rövid avató szöveget mond Köves Slomó- EMIH vezető rabbijamezüze felhelyezése- Oberlander Báruch rabbi általA felhelyezésnél részt vesz: Róth György és dr. Róth Alex adományozók.

Vasárnap este hétkor a Vígszínházban állítják színpadra A diktátor című darabot. Charlie Chaplin legnagyobb hatású műve, A diktátor mélyen humanista alkotás. A kis borbély és a nagy diktátor kettős szerepében önmagához híven most is a hatalommal fordul szembe a zseniális alkotó. Hol kíméletlenül szatirikusan, hol a bohóctréfa eszközeivel oldja fel sok millió ember szorongását. A színész felejthetetlen bajusza, legendás cipője, keménykalapja, mozdulatai mindenki emlékezetébe beleégtek. Chaplin Korda Sándor magyar származású filmrendező és producer tanácsára kezdte el forgatni a filmet 1939-ben. A diktátorban Ausztria megszállásáig követi Hitler Birodalmának kiépülését és a zsidóság meghurcoltatásának eseményeit. A film bemutatója 1941 márciusában volt. A történet a két világháború között játszódik egy olyan korban, amikor a szegénység és az őrület féktelenné vált. Az emberség és a szabadságba vetett hit elbukott.Chaplin később azt nyilatkozta: „Ha tudtam volna, hogy léteznek haláltáborok, nem írtam volna meg ezt a forgatókönyvet.”

A diktátor

” Összes Események Ez az esemény elmúlt. Charlie Chaplin legnagyobb hatású műve, A diktátor mélyen humanista alkotás. A kis borbély és a nagy diktátor kettős szerepében önmagához híven most is a hatalommal fordul szembe a zseniális alkotó. Hol kíméletlenül szatirikusan, hol a bohóctréfa eszközeivel oldja fel sok millió ember szorongását.