Fahidi Éva holokauszt-túlélővel készült dokumentumfilm nyert díjat

Szabó Réka „A létezés eufóriája” című filmje Fahidi Éva holokauszt-túlélő és Cuhorka Emese kortárs táncos duettjének próbafolyamatát dolgozza fel.

A létezés eufóriája nyerte a Locarnói Filmfesztivál Kritikusok Hete programjának nagydíját, mely dokumentumfilm a Tünet Együttes 2015-ben bemutatott Sóvirág című táncszínházi előadásának próbafolyamatát dolgozta fel — közölte a Magyar Narancs vasárnap reggel.

Ahogy korábbi cikkünkben írtunk róla, a filmet a 90 éves Fahidi Éva, és a fiatal táncosnő, Cuhorka Emese főszereplésével forgatták.

„Bár ellentmondott a józan észnek, felkértem a 90 éves holokauszt-túlélő Fahidi Évát, hogy szeretnék vele egy táncszínházi előadást csinálni. Azt akartam, hogy mindenki lássa őt. Egy duettet képzeltem Emesével, a nála közel 60 évvel fiatalabb táncosnővel”

– idézte Szabó Réka szavait korábban a Filmalap közleménye alapján az Index.

Fahidi Évát Locarnóban is látni akarják

Az egész estés dokumentumfilm a Tünet Együttes 2015-ben bemutatott táncszínház előadásának próbafolyamatát mutatja be.

„Életem legmeghatározóbb próbafolyamata volt – ezen keresztül szól ez a film a XX. századi történelemről, veszteségekről, a tánc erejéről, az öregedő testről, a szerelemről, egy 60 éven átívelő különleges kapcsolatról és az élet elfelejtett értékéről”

— tette hozzá a színházi előadás és a film rendezője.

Az A-kategóriás Locarnói Filmfesztivál keretében a svájci filmkritikus szövetség által szervezett idén 30. jubileumát ünneplő seregszemlén hét dokumentumfilmet mutattak be, ezek közül ítélte a nemzetközi zsűri Szabó Réka alkotásának a fődíjat.

A filmet Magyarországon szeptember 12-én mutatják be az ELF Pictures forgalmazásában — derül ki Magyar Narancs írásából.