Fahidi Évát Locarnóban is látni akarják

Meghívták Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmjét az augusztus 9-én kezdődő Locarnói Filmfesztivál Kritikusok Hete programjába – írja az Index. 

Az egész estés film a Tünet Együttes 2015-ben bemutatott táncszínház előadásának próbafolyamatát mutatja be, az egyik táncos a 90 éves Fahidi Éva, a másik egy fiatal táncosnő, Cuhorka Emese. A Sóvirág című előadás azóta is repertoáron van, Bécsben, Szabadkán és Berlinben is játszották.

„Bár ellentmondott a józan észnek, felkértem a 90 éves holokauszttúlélő Fahidi Évát, hogy szeretnék vele egy táncszínházi előadást csinálni. Azt akartam, hogy mindenki lássa őt. Egy duettet képzeltem Emesével, a nála közel 60 évvel fiatalabb táncosnővel.

Fahidi Éva és Cuhorka Emese. Fotó: Tünet Együttes

Életem legmeghatározóbb próbafolyamata volt – ezen keresztül szól ez a film a XX. századi történelemről, veszteségekről, a tánc erejéről, az öregedő testről, a szerelemről, egy 60 éven átívelő különleges kapcsolatról és az élet elfelejtett értékéről”

– idézi Szabó Réka szavait a Filmalap közleménye alapján az Index.

A film a Médiatanács Mecenatúra Program, Az Élet Menete Alapítvány, a National Fund of the Republic of Austria for Victims of National Socialism, valamint több magánszemély támogatásával készült.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Fahidi Éva a Sóvirágról, a 80. előadás után

A Sóvirág, avagy a létezés eufóriája a Tünet együttes előadása. A bemutató 2015 októberében volt.https://www.fahidieva.huhttp://tunetegyuttes.hu/darab/sovirag