Beszántani a vidék és a város közötti különbséget — bemutatták Bálint György életrajzi könyvét

A Neokohn munkatársa

Hatalmas érdeklődés mellett mutatták be szomaton Budapesten a boltokban már pár napja kapható önéletrajzi kötetet, amelyet Bánó András újságíró írt a „nemzet kertészéről”, a 100 éves Bálint György kertészmérnökről.

A Pozsonyi Piknik egész napos, újlipótvárosi forgatagának egyik nyitóeseményére óriási érdeklődés mellett került sor. A borongós idő ellenére is megtelt a tér a Helikon kiadó színpada előtt, a Balzac utca és a Szent István park közötti részen. A júliusban századik életévét betöltő Bálint Györgyről ismét kiderült, hogy több évtizedes munkássága, odaadó szolgálata hatalmas népszerűséget szerzett neki.

Nagyszülőkön csüngő gyermekek épp úgy áhítattal figyelték az idős férfit, mint az Ablak televíziós műsor korábbi nézői, akik most is rajongással követték az „ország Bálint gazdájának” nyomdakész pontosságú szavait.

Valóban magával ragadó volt hallgatni, ahogy a színpadon helyet foglaló két férfi milyen kölcsönös könnyedséggel, eleganciával és bizalommal tárgyalták meg az elmúlt száz év fontosabb történéseit.

Bánó nyitó kérdésére — vajon miben különbözik riportalanya a többi száz éves embertől? — Bálint György azt felelte, hogy mivel életének hullámvölgyei és hegyei gyors tempóban követték egymást, talán az alkalmazkodás, a szorgalom és az álazatosság egyvelege tudta őt a legtöbb esetben átbillenteni a kríziseken.

Az a „szörnyű kirándulás”, amelyet munkaszolgálatosként kellett átélnie a második világháborúban kitörölhetetlen emlékeket vésett életébe. A bemutató alkalmával felidézték azt a kényszer-gyalogmenetet is, amely során több ezer kilométernyi utat kellett megtenniük nem messze Sztálingrádtól, ahova a katonák kegyetlenkedései közepette sodorta el a háború.

De szó esett arról is, hogy miképp tudott megszökni egy haláltáborból, és hogy egy katonai kórházban egy magyar származású amerikai ezredes javaslatára sem fogadta el azt a gondolatot, hogy ne menjen vissza szülőhazájába, még akkor is, ha minden valószínűség szerint családjára már aligha találhatott rá.

Bálint György kommunista időkben tapasztalt megpróbáltatásait is megidézték az alig egyórás pódiumbeszélgetésen.

A lovai számára öt zsák zabot elrejtő Bálint Györgyre lecsapó hatalom abszurditására jellemző, hogy a saját családjának jelentős földbirtokait elkobzó hatóságok képviselőiben Bálint gazda felismerte ugyanazokat az embereket, akik korábban nyilaskeresztes egyenruhában vettek részt a lakosság meghurcoltatásában.

Az idős kertészmérnök közel félmilliós Facebook-követői tábora miatt a mai napig hosszú órákat tölt azzal, hogy számítógépén saját maga válaszoljon a hozzá fordulók szakmai kérdéseire. Mindez lételeme, azonban nem bánná, ha a hátralévő életében több ideje jutna olyan tudományos kérdések tanulmányozására is, amelyre eddig nem volt kellő ideje.

„Én a falu népét, a mezőgazdaságot tartom az ország lényegének. Ezzel nem azt mondom, hogy a nagyobb városok vagy Budapest lakosságát nem gondolom kiemelkedően fontosnak. Éppen ellenkezőleg. Azt gondolom, hogy az volna a mi nagy közös feladatunk, hogy számoljuk fel azokat a különbségeket, amelyek e két réteg között tornyosulnak”

— fogalmazott nagy idealizmussal a nemzet kertésze.

„Hatalmas élmény volt számomra ez a feladat. Hat héten keresztül, heti három alkalommal, egyenként három órán keresztül faggathattam Gyuri bácsit otthonában. Csaknem egymillió leütésnyi felvételt készítettünk. Csodálatos embert ismerhettem meg benne”

— mondta a Neokohnnak Bánó András, a Helikon kiadó gondozásában megjelent Bálint gazda, a százéves kertész című kötet szerzője.

Bánó hozzátette: ami a leginkább különös volt számomra, az a háború brutalitásával kapcsolatos emlékek precíz felidézése, a keretlegények kegyetlenkedéseinek mértéke.

Ezzel együtt

„riportalanyomban talán az fogott meg a leginkább, hogy nemigen találkoztam még egy olyan emberrel, aki a sok elszenvedett méltánytalanság ellenére sem tudott senkire neheztelni. Legyen az akár háborús, szakmai vagy a közelmúltbéli politikai, díszpolgárságával kapcsolatos eset”

— fogalmazott a neves zsurnalista.

Lapunk úgy tudja, hogy Bálint Györgyöt a közelgő hetekben is újabb tisztelgő ünnepségek várják.

A somogy megyei Várdán — ahol díszpolgár lett korábban — egy életnagyságú szobrot kívánnak leleplezni a tiszteletére. Az idős férfi neje korábban azt mondta nekünk telefonon, hogy Bálint György kórházi ápolásra is szorult az elmúlt hónapok fáradtságos „szeretethullámai miatt”.

Videó: A századik szülinapjára készülő Bálint gazdát csodálja a világ

A Reuters hírügynökség látogatott el Magyarország kedvenc kertészéhez.