Videó: A századik szülinapjára készülő Bálint gazdát csodálja a világ

A Reuters hírügynökség látogatott el Magyarország kedvenc kertészéhez, aki jövő vasárnap tölti be a századik évét, de tanácsai fontosabbak, mint valaha. A tévés és online híresség a ’60-as évek óta ad tanácsokat a kertészkedéshez. Azt mondja, a természethez való közelsége járult hozzá a hosszú életéhez – írja a Reuters.

Azzal indul minden napja, hogy megválaszolja a követői kertészeti kérdéseit a weboldalán és a 430 ezer követővel rendelkező Facebook-oldalán. Néha besegít a hat unokája közül valamelyik, rendezni az e-mailjeit és frissíteni a honlapját.

Szerzője és szerkesztője kertészeti könyveknek és magazinoknak, valamint egy népszerű tévéműsor állandó szereplője 1981-től 2009-ig, valamint más hasonló műsor szerkesztője.

„Visszanézve a 100 évet, azt mondhatom, a föld megművelése a legcsodálatosabb munka, ami lehetséges.”

„A modern társadalmaknak meg kell őrizniük a közelséget a természethez. Az embereknek képesnek kell lenniük élvezni egy fa árnyékát, vagy amikor a leander virágzik.”

– mondta a Reutersnak, a háza verandáján ülve, gyönyörűen gondozott kertjében, ahol a cseresznyefája majdnem ugyanolyan idős, mint ő.

A hírügynökség cikkét és videóját többen is átvették, a BBC World Service is beszámolt róla.

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Bálint György mindenkinek azt javasolja, akinek van kertje, még ha kicsi is, ültessen gyümölcsöt és zöldséget.

„Azok, akik maguk termesztik, általában több zöldséget és gyümölcsöt esznek”

– mondja.

Megmutatta a saját kertjét, ahol volt „paradicsom-dzsungel”, cukkini és zöldpaprika, sok más zöldség és gyümölcs mellett.

Bálint György

  • 1919-ben Gyöngyösön született, gazdálkodó hagyományokkal rendelkező középbirtokos családban.
  • 1941-ben a Magyar Királyi Kertészeti Akadémián kertészmérnöki oklevelet szerzett. Munkaszolgálatra, majd koncentrációs táborba vitték. A vészkorszakot családjából csak ketten élték túl a nővérével.
  • 1948-ban elvették a családi birtokaikat, kuláklistára került.
  • Egy évvel később mezőgazdasági mérnökként újabb diplomát szerzett, és kutatóintézetekben, állami gazdaságoknál vállalt munkát, agrárfolyóiratokat szerkesztett.
  • Az 1990-es években aktívan politizált, a második országgyűlési választásokon képviselőnek választották. Az Országgyűlésben is mindenekelőtt a mezőgazdasághoz kapcsolódó ügyekkel foglalkozott.

Bálint gazda arról is beszélt, hogy aggódik az éghajlatváltozás miatt, és úgy véli, a világnak az önfenntartó közösségekre kell törekednie, mert a Föld gyorsan növekvő népességét el kell tudni látni élelemmel.

„Az adatok azt mutatják, hogy 2050-re a világ lakossága több mint 10 milliárd emberre nőhet, és ezeknek az embereknek a szükségleteit biztosítani kell”

– mondta.

Hosszú életének egy másik titka, hogy mindig aktív maradt.

Még mindig segít embereknek Budapesten közösségi kerteket építeni, órákat ad, könyvet ír és részt vesz kertészeti rendezvényeken az egész országban.

Díszpolgár lett Bálint gazda

A Somogy megyei Várdán érte a megtiszteltetés.

Azt tervezi, századik születésnapját csendesen, kedvenc helyi éttermében tölti el családja körében, visszatekintve komoly kihívásokat is elszenvedett életére.

A zsidó származású Bálint György a II. világháború alatt egy ausztriai koncentrációs táborba került. 42 kilósra fogyott, végül egy barátjával sikerült megszöknie 1945-ben. Két nővére közül csak az egyik élte túl a holokausztot.

A kertészkedés célt ad neki és folyamatos sikerélményt.

„A titok az, hogy sok emberben egész életében megvan az a genetikusan beépült igény, hogy dolgozniuk kell, és valami hasznosat kell hogy tegyenek. Egy kertész számára minden nap nyílik virág, növekszik egy mag, vagy megérik a paradicsom”

– mondja széles mosollyal.