Díszpolgár lett Bálint gazda

Februárban Budapesten még nem, most a hétvégén azonban mégiscsak díszpolgári címet kapott a 100 éves Bálint György kertészmérnök, akit Somogy megyében tüntettek ki — írja a Népszava.

Bálint György méltatásán a várdai polgármester, Varga András azt mondta:

Gyuri bácsi régóta kapcsolatban áll a faluval, a kétezres években komoly segítséget nyújtott, hogy mi lehessünk az ország első madárbarát települése.

Bálint gazda a település harmadik díszpolgára lett. Először a faluban 47 évig tanító Varga Sándor, majd az élete utolsó évtizedében ott élő Szász Endre festőművész kapta meg a kitüntetést.

Mint emlékezetes, februárban Bálint gazda neve azért került a sajtóba, mert a XVI. kerület önkormányzata egy 10 fős listáról nem őt, hanem Mező Mihály énekest, a Magna Cum Laude frontemberét választotta 2019-es díszpolgárául. Később egy fideszes önkormányzati képviselő közölte, Bálint gazda SZDSZ-es múltja miatt nem szavazott rá.

A díj átvétele után Bálint György azt mondta, hogy ha nincs a XVI. kerület döntése, talán már nem foglalkoznának vele annyit, de így elég komoly reflektorfénybe került.

Rosszul esett a megjegyzés, bár az is igaz, meglehetősen kontraproduktívra sikeredett.

— fogalmazott az ismert egykori televíziós, aki hozzátette: több település is azonnal felajánlotta, hogy díszpolgárává választja, ám Bálint György csak a titulusokért nem akarta elfogadni őket.

Egyedül Várdáéra mondtam igent. Több évtizedes a kapcsolat a faluval és a vezetőjével, sokszor láttak már vendégül, tényleg tiszteletbeli helybélinek érzem magam.