Védelmi egyezmény megkötésére készül Trump és Netanjahu?

A The Times of Israel úgy értesült, még az izraeli választások előtt egy új paktumról tehet bejelentést a két országvezető. 

Hamarosan egy új, nagyszabású egyezményről tehet bejelentést Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke — írja oldalán egy hétfői jelentésre hivatkozva a The Times of Israel. A cikk szerint a két ország egy olyan lépésre készülhet, amivel a fennálló szövetséget igyekeznének tovább erősíteni.

A lehetséges paktum megkötésének időpontja kulcsfontosságú. A Haaretz szerint feltételezhető, hogy a gesztussal Trump az izraeli vezető esélyeit is javítani szeretné a szeptember 17-i választások előtt.

Az izraeli lap előrevetíti, hogy valószínűleg Donald Trump tesz majd bejelentést a felelősségvállalásról, amelynek értelmében az USA kész elkötelezni magát a zsidó állam védelmére a fenyegető veszélyekkel szemben.

Egy másik feltételezés szerint pedig közös nyilatkozat születhet a két vezető részéről, amelynek következtében kölcsönös védelmi egyezmény születik, és mindkét ország ígéretet tesz a másik megsegítésére — azokra az esetekre, ha bármelyik államot katonai támadás érné.

Tavasszal már felmerültek hírek egy hasonló lehetséges ügyletről, és akkor úgy tűnt, több republikánus döntéshozó is kész támogatni azt.

Noha a soron következő tárgyalások akár több hónapot is igénybe vehetnek, egy lehetséges bejelentés azonnal komoly következményeket vonhat maga után.

A két ország katonai erőit eddig is szoros együttműködés jellemezte — ahogy a hírszerzés területén, úgy a rendszeres közös gyakorlatok során is. Egy mélyebb és formálisabb elköteleződés azonban új lehetőségeket és feladatokat is magában rejthet.

Mindeközben a lehetséges paktum megkötése bizonyára vitákat is generál majd — legalábbis azoknak az izraelieknek a körében, akik attól tartanak, hogy a lépés egyben a hadsereg kezeit is megkötné.

Trump túlzásba viszi Izrael támogatását?

Az amerikai zsidóság nagy része szereti Izraelt, ennek ellenére Trump Izrael-párti lépései nem sokat nyomnak latba náluk. 

Habár a múltban nem volt jellemző az amerikai elnökök részéről, hogy komolyabban beavatkozzanak az izraeli választások menetébe, úgy tűnik, Donald Trump és Benjamin Netanjahu kapcsolata e tekintetben is különlegesnek tekinthető.

Az áprilisban tartott izraeli választás előtt két héttel Trump akkor is jelentős lépést tett, amikor a nyilvánosság előtt ismerte el Izrael Golán-fennsík feletti szuverenitását. Majd egy nappal a voksolás előtt az amerikai kormány hivatalosan is terrorista szervezetnek minősítette az iráni Forradalmi Gárdát — ami szintén Benjamin Netanjahunak kedvezett az elemzők szerint.