Amerika mostantól terrorszervezetnek tartja az iráni Forradalmi Gárdát

Az Egyesült Államok terrorista szervezetnek minősítette az iráni Forradalmi Gárdát – jelentette be Donald Trump. Teherán máris ellenlépéseket helyezett kilátásba.

Ez az első eset, hogy egy más állam fegyveres erőit vagy egy részét így minősítik Washingtonban. A döntés a bírálói szerint ahhoz vezethet, hogy az Egyesült Államokkal rossz viszonyban lévő egyes országok hasonló minősítést alkalmaznak majd amerikai katonai és hírszerzési illetékesekre.

Washington korábban is feketelistára helyezett a Forradalmi Gárdával kapcsolatban álló testületeket és személyeket, de most ezt kiterjesztette az iszlám forradalom védelmét szolgáló, rendfenntartó és hírszerzési feladatokat is ellátó fegyveres alakulat egészére — írta az MTI.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter tájékoztatása szerint a döntés egy héten belül hatályba lép. Teherán pedig máris ellenlépéseket helyezett kilátásba, és válaszul szórakoztató módon ugyancsak terrorista szervezetnek nyilvánította az Egyesült Államok hadseregét.

Az iráni köztévében az amerikai döntésre válaszul közleményként bemondták – forrás tudatása nélkül -, hogy Washington döntése ellenezik a nemzetközi joggal és törvénytelen.

„Semmilyen országnak nincs joga terroristának bélyegezni egy másik állam fegyveres erőit… Az amerikai döntés hátterében Irán közel-keleti befolyása és sikere az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet ellen áll” – hangzott el a tévében.

A The Wall Street Journal internetes honlapján pénteken éjjel már jelezte a várható döntést. A lap akkor kiemelte: ez az első alkalom, hogy egy külföldi kormányzati szervezetet terrorszervezetté nyilvánítsanak.

A Fehér Ház hétfői közleménye szerint a lépés indoklásaként szolgál, hogy

az Iráni Forradalmi Gárda állami eszközként aktívan részt vesz a terrorizmus végrehajtásában, finanszírozásában és népszerűsítésében.

Iran-Israel conflict: What is the Iranian Revolutionary Guard?

Subscribe to France 24 now:http://f24.my/youtubeENFRANCE 24 live news stream: all the latest news 24/7http://f24.my/YTliveENVisit our website:http://www.fran…

Amerikai sajtóértesülések szerint a bejelentéssel egyidejűleg — megtorló válaszlépéstől tartva — készültségbe helyezik az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának haderejét a Közel-Keleten.

Szintén a The Wall Street Journal szellőztette meg, hogy a döntés része az Iránra kifejtett nyomásgyakorlásnak, ám a kormányzaton belül sem mindenki értett vele egyet. John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó és Mike Pompeo külügyminiszter támogatta a lépést, amely szerintük hozzájárulhat a Forradalmi Gárda Európában és másutt fenntartott üzleti kapcsolatainak felszámolásához is, ugyanakkor a Pentagon tisztségviselői közül ez többeknek nem tetszett.

Mike Pompeo – az elnök bejelentése után – „a világ vállalatait és bankjait” arra szólította fel, hogy szakítsanak meg minden pénzügyi kapcsolatot az iráni Forradalmi Gárdával.

Teherán és Washington között az elmúlt hónapokban fokozatosan nőtt a diplomáciai feszültség. Az amerikai alelnök februárban a nácikéhoz mérhető antiszemitizmussal vádolta az iráni rezsimet és az azt szolgáló gárdát.

Továbbá állandó fenyegetések kísérik azokat a szankciókat, amiket Donald Trump amerikai elnök vezetett be tavaly, miután kiléptette az Egyesült Államokat az Iránnal 2015-ben megkötött nemzetközi nukleáris megállapodásból.

Az iráni rakétaarzenál felett rendelkező gárda képviselői rendszeresen tartanak nyíltan Amerika- és Izrael ellenes szónoklatokat. Ahogy nemrég beszámoltunk róla, az iszlám forradalom 40. évfordulóján, az iráni Iszlám Forradalmi Gárda politikai ügyekért felelős vezető-helyettese izraeli városok lerombolásával fenyegetőzött abban az esetben, ha az Egyesült Államok megtámadná a perzsa államot.

„Az Egyesült Államoknak nincs mersze ahhoz, hogy akár csak egyetlenegy golyót is kilőjön ránk, dacára minden védelmi és katonai eszközének. De ha megtámadnak minket, a földdel tesszük egyenlővé Tel-Avivot és Haifát”

– idézte a parancsnokot az IRNA iráni hivatalos hírügynökség.

A Wikipedia azt írja: a Forradalmi Gárda „egy fegyveres alakulat Iránban, Irán haderejének egyik szervezeti ága, melynek legfőbb feladata – az iráni alkotmány interpretációja szerint – az iszlám forradalom ‘vívmányainak megőrzése’, a rendfenntartást és a hírszerzési feladatokat is beleértve.” A gárda rendelkezik Irán rakéta-arzenálja felett is.

„Amerikai, cionista és arab reakciós összeesküvésről” fantáziál az iráni elnök

A Forradalmi Gárda egyik vezetője pedig izraeli városok lerombolásával fenyegetőzött, ha az Egyesült Államok megtámadná Iránt.