Pence: az iráni rezsim olyan antiszemita, akár a nácik

A nácikéhoz mérhető antiszemitizmussal vádolta az iráni rezsimet az amerikai alelnök. Mike Pence ezt újságíróknak mondta azután, hogy Andrzej Duda lengyel államfővel és Jared Kushnerrel, Trump vejével és tanácsadójával meglátogatta az auschwitzi haláltábort Lengyelországban, a varsói közel-keleti konferencia után.

„A teheráni rezsim gyilkos lehelete ugyanolyan kegyetlen antiszemita, mint amilyen a náciké volt Európában”

Ezt mondta Mike Pence a Reuters tudósítása szerint, közvetlenül azután, hogy meglátogatta az auschwitz-birkenaui haláltábort. Hozzátette: a látogatás arra ösztönözte, hogy erősítse meg a szabad világ eltökéltségét szembeszállni az ilyesfajta kegyetlen gyűlölettel, és szembeszállni a jelen kor autoriter fenyegetéseivel.

Az auschwitz-birkenaui haláltáborban több mint egymillió európai zsidót öltek meg a nácik a II. világháborúban.

A látogatáson Mike Pence és Andrzej Duda feleségeikkel átsétáltak a tábor bejárata feletti hírhedt felirat alatt.

Az amerikai alelnök később virágot helyezett el egy kiállított marhavagonnál, amelyekbe zsúfolva vitték a zsidókat a haláltáborokba, szerte Európából.

Pence varsói látogatásán korábban az EU-t is azzal vádolta, tervet dolgozott ki az iráni rendszer elleni amerikai szankciók kijátszására.

„Sajnos, néhány vezető európai partnerünk közel sem volt együttműködő. Valójában éppen ők voltak azok, akik erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy módszereket dolgozzanak ki a szankcióink megbontására” – mondta Pence a Jerusalem Post tudósítása szerint.
„Ez egy helytelen lépés, amely csak megerősíti Iránt, miközben gyengíti az EU-t, és még nagyobb távolságot teremt Európa és az Egyesült Államok között” – tette hozzá az amerikai alelnök.

Az iráni külügyminiszter halva születettnek nevezte korábban a Varsóban tartott, az Egyesült Államok kezdeményezte közel-keleti konferenciát.

Mohamed Dzsavád Zarif kijelentette, mindössze Washington egy újabb kísérletéről van szó, hogy az Iránnal kapcsolatos alaptalan rögeszméjét hajszolja.

Az iráni diplomácia vezetője egyben azzal vádolta Washingtont, hogy valójában nem is kíván párbeszédet folytatni a konferencia mintegy hatvan résztvevőjével, hanem csak saját álláspontját akarja rájuk erőltetni.

Az Egyesült Államok, Izrael és Szaúd-Arábia vezetésével egyes arab országok keményebb nemzetközi fellépést sürgetnek Teheránnal szemben, hogy az iszlám köztársaság változtasson regionális és fegyverkezési politikáján, addig az európai államok és más országok ennél jóval visszafogottabbak.

Az Európai Unió pedig elutasítja az Egyesült Államok Irán-ellenes politikáját, s a konferencia házigazdája, Lengyelország is jelezte, hogy az úgynevezett atomalku tekintetében uniós partnerei álláspontján van.

Washington azzal vádolja Teheránt, hogy finanszírozza a terrorizmust, és a közel-keleti térség destabilizációjára törekszik. Ezzel az indoklással léptette ki tavaly Donald Trump amerikai elnök országát az iráni atomprogram korlátozását szolgáló 2015-ös többhatalmi (Irán, Egyesült Államok, Franciaország, Oroszország, Nagy-Britannia, Kína, Németország és az EU) atomalkuból. Washington egyúttal visszaállította a Teherán elleni szankciókat, amelyeket az atomalku életbe lépésével oldott fel az előző elnöki adminisztráció.

Iránban az iszlám forradalom 40. évfordulóján, az iráni Iszlám Forradalmi Gárda politikai ügyekért felelős vezetőhelyettese izraeli városok lerombolásával fenyegetőzött abban az esetben, ha az Egyesült Államok megtámadná Iránt.

„Az Egyesült Államoknak nincs mersze ahhoz, hogy akár csak egyetlenegy golyót is kilőjön ránk, dacára minden védelmi és katonai eszközének. De ha megtámadnak minket, a földdel tesszük egyenlővé Tel-Avivot és Haifát” – idézte a parancsnokot az IRNA iráni hivatalos hírügynökség.