Jövő heti Kohn

Zubin Mehta és Izraeli Filharmonikusok, Fahidi Éva film és tánc, Kulturális Fesztivál, Pozsonyi Piknik Bálint gazdával és kóser rockkal, Kult7 Fesztivál, Kertész Mihály némafilmek, és sok más izgalmas program várja a kultúra szerelmeseit ezen a héten is. Zsidó programajánló a Luah közösségi eseménynaptár segítségével.

Lapzártánk után, vasárnap este kezdődik a 22. Zsidó Kulturális Fesztivál, amelyen koncertek, improvizációs est és könyvbemutatók is várják a közönséget hét budapesti helyszínen szeptember 9-ig. A fesztivál gazdag programkínálatáról itt lehet tájékozódni:

„Zsidó Kulturális Fesztivál” organizer bejegyzései.

A Zsidó Kulturális Fesztivál a nagy hagyományokkal rendelkező Nyári Fesztivál helyébe lépve ígér tartalmas és igényes műsorokat. Szórakozást, élményt, és gondolkodásra érdemes programot kínálunk….

Hétfő este hatkor a Múlt és Jövő Kiadó gondozásában megjelent A Heller Ágnes-ünnep / 90 c. emlékkönyv résztvevői búcsúztatják barátjukat, mesterüket, példaképüket a Bartók Béla úti Kelet Kávézó és Galériában. Résztvevők: Bárd Károly, Hidvégi Máté, Kelemen Gábor, Kornis Mihály, Lángh Júlia, Szelényi Iván, Széplaky Gerda, Ungváry Rudolf, Zsoldos Sándor és mások. Közreműködik: Fekete László főkántor és Krulik Zoltán zenész.

Heller Ágnes slosimja

A Heller Ágnes-ünnep / 90 c. emlékkönyv résztvevői búcsúztatják barátjukat, mesterüket, példaképüket. Résztvevők: Bárd Károly, Hidvégi Máté, Kelemen Gábor, Kornis Mihály, Lángh Júlia, Szelényi Iván, Széplaky Gerda, Ungváry Rudolf, Zsoldos Sándor és mások. Közreműködik: Fekete László főkántor és Krulik Zoltán zenész.

Hétfő este fél nyolctól premier előtt vetítik Szergej Livnyev VAN GOGHOK (Van Gogi, 2018) című lélektani drámáját az Urániában. A film hőse egy kallódó, gyerekkori élményei miatt depressziós, Izraelben élő installátor, akit mostohaanyja halála után apja, a világhírű karmester magához hív Rigába. Drámai jelenetekben követhetjük végig apa és fiú feszült viszonyának alakulását. És közben képet kaphatunk egy kevéssé ismert közegről, a Lettországban élő orosz zsidó közösség életéről. A vetítésen ott lesz a film rendezője, Szergej Livnyev is

Van Goghok

Premier előtti vetítés! Szeptember 2-án az országos bemutató előtt mutatjuk be Szergej Livnyev VAN GOGHOK (Van Gogi, 2018) című lélektani drámáját. A film hőse egy kallódó, gyerekkori élményei miatt depressziós, Izraelben élő installátor, akit mostohaanyja halála után apja, a világhírű karmester magához hív Rigába. Drámai jelenetekben követhetjük végig apa és fiú feszült viszonyának alakulását.

Csütörtök este hattól két Kertész Mihály némafilmet vetítenek a Francia Intézetben. A TOLONC /The Undesirable/ 1914-ben készült film, melynek egyetlen fennmaradt nitrofilmkópiáját 2008-ban találták meg New Yorkban.  Az ártatlanul lopással vádolt, kitoloncolt és bánatában öngyilkosságra készülő cselédlány történetét a később, a Casablanca miatt világhírűvé vált, ám ekkor még kezdő rendező, Kertész Mihály filmszerűen, dekoratív külső helyszínek, párhuzamos montázs alkalmazásával jelenítette meg. Ez az egyetlen fennmaradt film, mely megörökíti a magyar színháztörténet kiemelkedő alakja, Jászai Mari játékát. A JÖN AZ ÖCSÉM /My Brother Is Coming/  című, 1919-ben forgatott film vetítésére is sor kerül.

https://luah.hu/esemeny/a-tolonc-jon-az-ocsem-lindesirable-mon-frere-arrive/

Csütörtökön este hatkor Rebeka, az önálló ősanya címmel Balázs Gábor eszmetörténész Kihívások a kortárs olvasónak bibliai történetekről szóló sorozatának következő előadását hallgathatják meg az érdeklődők a Bálint Házban.

Kihívások a kortárs olvasónak: Rebeka, az önálló ősanya

Bibliai történetek máshogy, mint ahogy megszoktuk Balázs Gábor eszmetörténész szervírozásában. E kurzust többek között az különbözteti meg számos más tanfolyamtól, hogy célja még rejtve sem a hittérítés. Az előadások a tudományos ismeretterjesztés igényével lépnek fel, források interaktív tanulmányozására épülnek és végig nyitott párbeszédet biztosítanak a résztvevők számára. *● MI EZ?

Péntek délután ötkor Szabó Réka A létezés eufóriája /The Euphoria of Being/ című, díjnyertes, egész estés dokumentumfilmjének premier előtti vetítésére kerül sor a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban. A nagy érdeklődésre való tekintettel hétkor is megismétlik a vetítést.

A létezés eufóriája -The Euphoria of Being

RÁADÁS FILMVETÍTÉS A NAGY ÉRDEKLŐDÉSRE VALÓ TEKINTETTEL! JEGYEK KAPHATÓAK! A létezés eufóriája /The Euphoria of Being/ – dokumentumfilm A film angol felirattal lesz látható/With English subtitle! NEWs: GRAND PRIX SSR SRG/SEMAINE DE LA CRITIQUE, Locarno Film Festival, and Human Rights Award, Sarajevo Film Festival Please scroll down for English version!

Szombat délelőtt tíztől este kilencig rendezik meg a 11. Pozsonyi Pikniket az Újpesti rakparton. Újlipótváros közösségi kulturális fesztiválján Bálint gazda új könyvét dedikálja, fellép a Stetl kóser rockzenekar is. A gazdag programkínálatról itt lehet tájékozódni:

„Pozsonyi Piknik” címke eseményei.

Amennyiben már vásároltad a jegyedet, de az új időpont nem megfelelő, úgy 2020. június 30 – ig az alábbi linken tudod visszaváltani: https://www.jegy.hu/articles/845/zsido-muveszeti-napok-szervezoinek-kozlemenye A STETL (jiddis szó, jelentése: város) négy éve alakult, budapesti székhelyű kóser-rock zenekar, akik ötvözik a klezmert, a zsidó…

Szombat este hétkor Pozsgai Zsolt: Jávor című színpadi játékát adják elő a Gödöllői Királyi Kastélyban. 1944. Budapest. Jávor Pál, a népszerű színész a német megszállás idején a nyilasok fogságába esik, mert nem hajlandó elárulni zsidó származású felesége tartózkodási helyét – és ezzel megkezdődik egy több hónapos kegyetlen játék élettel és halállal.

Pozsgai Zsolt: Jávor

1944. Budapest. Jávor Pál, a népszerű színész a német megszállás idején a nyilasok fogságába esik, mert nem hajlandó elárulni zsidó származású felesége tartózkodási helyét – és ezzel megkezdődik egy több hónapos kegyetlen játék élettel és halállal.

Szombat este nyolckor a Tünet Együttes Sóvirág, avagy a létezés eufóriája című előadására kerül sor a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban. Egy 93 éves Auschwitz-Birkenau-túlélő és egy fiatal táncosnő duettje Cuhorka Emese és Fahidi Éva előadásában.

https://luah.hu/esemeny/sovirag-avagy-a-letezes-euforiaja-2/

Vasárnap délelőtt 10-kor a Budapesti Történeti Múzeum és a Szembenézés Alapítvány közös sétáján az érdeklődőket végigvezetik a régi Zsidó utcától az új Zsidó utcáig, felfedezhetik a 800 évvel ezelőtti soknemzetiségű budai Várat, az alig több mint egy évtizede ismertté vált középkori zsidó városnegyedeket – például a Mátyás-templommal egyidős első zsinagógát.

Középkori zsidó emlékek nyomában a Várban és a Vár alatt

Érdekes felfedezésekkel, jó társaságba, szakértő vezetéssel vár a budai Vár! Van kedved kalandozni a csöppet sem sötét középkoriban?Belesnél a kockakövek alá, hogy fölfedezd a 800 évvel ezelőtti soknemzetiségű budai Várat, az alig több mint egy évtizede ismertté vált középkori zsidó városnegyedeket – például a Mátyás-templommal egyidős első zsinagógát?

Vasárnap délelőtt tíztől este fél kilencig rendezik meg a Kult7 Fesztivált a Csányi utcában.

Kult7 Fesztivál

Egész napos programokkal várjuk az érdeklődőket!

Vasárnap este fél nyolckor Zubin Mehta vezényli Mahler: III. (d-moll) szimfóniáját az Izraeli Filharmonikus Zenekar előadásában a Müpában. Az idén nyolcvanhárom éves indiai karmester kivételes szellemi és fizikai frissességét az utóbbi években többször is megtapasztalhattuk a Müpában. Ez alkalommal fokozottan szüksége lesz mindkettőre, hiszen olyan alkotást vezényel, amely rendkívüli koncentrációt követel, és időtartama sem köznapi: egy és háromnegyed óra.

Izraeli Filharmonikus Zenekar / Vezényel: Zubin Mehta

2019. szeptember 8. vasárnap19:30 – 21:20 Mahler: III. (d-moll) szimfónia Az idén nyolcvanhárom éves indiai karmester kivételes szellemi és fizikai frissességét az utóbbi években többször is megtapasztalhattuk a Müpában.