Stetl: A kóser rockzenekar

A STETL (a jiddis szó jelentése: város) 2015-ben/5775-ben alakult zenekar, mely saját zsidó ihletésű rock zenét játszik Kovács Gergő Mózes énekes, dalszerző, menedzser vezetésével, aki „mellesleg” történelmet tanít a Maimonidész zsidó gimnáziumban.

Mottójuk:

„Mindennek van értelme. Bármit is találtál az utazásod során, ha az nem a gonosztól van, meg kell találnod benne az isteni vonást. Jó dolgokra kell használnod a rockzenédet is.” — Rebbe

Eleinte zsidó népdalok feldolgozásával, modern köntösbe öltöztetésével hódították meg – főleg zsidó eseményeken – a közönséget. Megalakulásuk óta számos rendezvényen felléptek már, idén az EFOTT színpadát is „bevették”.

A zenekar tagsága bővült Váradi János dobossal (ő metálos háttérből jön), a neves jazzistával, Pázmándi Gergellyel klarinéton, egy orosz szaxofonos hölggyel, az elbűvölő Bybina Yanával, az Unforeseen bőgősével Timár Péter „Tim”-mel, a Gamma Baby-s Kovács Marcival és a klasszis rezessel, Csapó Krisztiánnal. A fúvós szekcióra különösen büszkék, hiszen mindhárman konzervatóriumból jövő profi zenészek, akik a klezmer, világzenei formát erősítik a zenekarban.

Az új STETL első dala a Sztereotípiák címet kapta. A dalban a negatív zsidó sztereotípiák állnak szemben a valós tényekkel. A klip egy image-video lesz, amiben a zenekar megmutatja magát. Elrugaszkodik a zsidó népdal-feldolgozásoktól és a STETL új irányát mutatja, ami a magyar nyelvű, klezmer alapú rockzenét építi. A rezes szekcióval kiegészülve igazi showcase formációvá és fesztiválzenekarrá kívánnak válni. A videoklip premierje szeptember 1-jén lesz.

A bandát pechjükre pont Sábeszkor lehet legközelebb látni-hallani a Pozsonyi Pikniken (szeptember 7-én). Kovács Gergő énekes szerint:

„A Pozsonyi Piknik a XIII. kerületben, Újlipócia környékén megrendezett legpestibb fesztivál. Nagy szeretettel fogadtuk el a meghívást, hisz egy olyan környezetben játszhatunk, amelyet átitat a századfordulós és kortárs zsidó élet.”

STETL / Pozsonyi Piknik

STETL kóser rock koncert a Pozsonyi Pikniken

Két nappal később (szeptember 9-én) az S8 Underground Clubban egy igazi rocker underground környezetben az ausztrál Lagerstein zenekar vendégeként játszanak.

Lagerstein [AUS] Album Release Tour – S8 Underground Club I Put’ Solntsa [RUS] I Deloraine [CZ] I STETL

A nyári buli után az egyetlen és igazi ausztrál kalóz metalbanda ősszel ismét Budapestre látogat. A Lagerstein szeptember 9-én az S8 Underground Clubba hajózik! Drinking, sailing, drinking, looting,…

Forrás: koncert.hu