Omar szerint Amerika akár meg is vonhatná támogatását Izraeltől a kitiltások miatt

Rashida Tlaib michigani és Ilhan Omar minnesotai demokrata párti képviselőnők az amerikai kongresszust sürgették cselekvésre az izraeli beutazási korlátozás ügyében hétfőn tartott minnesotai sajtókonferenciájukon.

A két politikustól Izrael a múlt héten tagadta meg a beutazást, igaz, később Tlaibnak megadta a vízumot, de a palesztin gyökerű képviselőnő „a megalázó feltételekre” hivatkozva visszautasította azt.

Az MTI szerint egy hétfői sajtókonferencián Rashida Tlaib — akinek nagymamája ma is Júdea-Szamáriában él — könnyekkel küszködve idézte fel gyermekkori tapasztalatait, amikor Jeruzsálemben tett látogatást.

„Amikor kislányként Palesztinába utaztam a szüleimmel, hogy meglátogassam a nagyszüleimet és a családtagjaimat, néztem, ahogyan édesanyámnak keresztül kellett haladnia a megalázó ellenőrzőpontokon, még akkor is, ha az Egyesült Államok állampolgára és büszke amerikai volt”

— fogalmazott.

Majd felidézte Júdea-Szamáriában élő nagymamájával nemrégiben folytatott telefonbeszélgetését, amikor a mostani tervezett látogatást vitatták meg.

„Azt mondta, hogy én vagyok az ő valóra vált álma. Én vagyok az ő szabad madara, hát miért is kellene fogolyként és meghunyászkodva visszajönnöm?”

— kérdezte Tlaib.

Saját párttársuk is kikelt Omar és Tlaib legújabb bejegyzései miatt

A demokrata képviselőnők tette ellen a párt egyik politikusa is felszólalt. 

A két képviselőnő a kongresszust sürgette lépésekre.

Ilhan Omar úgy fogalmazott:

„Nekünk itt, az Egyesült Államokban konstruktív szerepet kell játszanunk. Évente több mint 3 milliárd dollárt adunk Izraelnek. Ezzel jelezzük, hogy fontos szövetségesünk a térségben és az egyetlen demokrácia a Közel-Keleten. De e szövetségi viszonnyal nem fér össze a vízum megtagadása annak rendje és módja szerint megválasztott kongresszusi képviselőktől.”

A minnesotai képviselőnő hangsúlyozta, az amerikai törvényhozók „felelősséggel tartoznak kormányunk külpolitikájának ellenőrzéséért és azért, hogy mi történik azokkal a dollármilliókkal, amelyeket segélyként küldünk”. Omar szerint az izraeli döntés szerinte nem más, mint amerikai választott tisztségviselők tényfeltáró munkájának megakadályozása.

A JTA szerint a képviselőnő azt is hozzátette,hogy az amerikai kongresszusnak figyelembe kell majd vennie ezt az esetet, amikor jövőre szavazni fog az Izraelnek nyújtandó 3 milliárd dolláros támogatásról.

A sajtóértekezlet után a Fehér Ház szóvivője, Hogan Gidley hangsúlyozta: Izraelnek joga van ahhoz, hogy megakadályozza azoknak a beutazását, akik el akarják pusztítani az országot, és — mint fogalmazott —

„a demokraták értelmetlen kongresszusi vizsgálatai itt, Amerikában nem változtathatnak azokon a törvényeken, amelyeket Izrael a saját védelmében hozott”.

Gidley utalt arra is, hogy mindkét képviselőnőnek „jól dokumentálható” antiszemita megjegyzései, közösségi oldalakon publikált antiszemita bejegyzései és antiszemita kapcsolatrendszerei vannak. Utóbbiról a Neokohnon többször írtunk Omar és Tlaib esetében is.

Egyes amerikai portálok szerint a kongresszus vezető demokrata párti politikusai azt fontolgatják, hogy jogi lépéseket tesznek Ron Dermer, Izrael washingtoni és David Friedman, az Egyesült Államok izraeli nagykövete ellen a vízumok megtagadása miatt.

E lépések egyike lehet egy olyan közlemény megszavazása, amely kifejezi a képviselők Ron Dermer iránti bizalmatlanságát, valamint egy felhívás a David Friedman elleni külügyi főigazgatói vizsgálat megindítására.

Ocasio-Cortez: véget kell vetni Izrael és az Egyesült Államok barátságának!

A Demokrata Párt antiszemitizmussal vádolt kongresszusi képviselője ezt egy adománygyűjtő levelében fejtegette.