Még az izraeli választások előtt kiderülhetnek új részletek a béketervről

Az amerikai elnök szerint az izraeli és a palesztinok közötti béke minden idők „legkeményebb ügye”, és a palesztinok veszélyeztetik a nekik ígért pénzügyi segélyt.

Donald Trump amerikai elnök vasárnap hivatalos bejelentést tett arról, hogy várhatóan csak az Izraelben közeledő, szeptember 17-i választásokat követően hozzák nyilvánosságra azt a tervet, amit Jared Kushner, a Fehér Ház közel-keleti tanácsadójának neve fémjelez.

„Valószínűleg várni fogok, de lehetséges, hogy pár részletét közzé tesszük” – mondta Trump, aki szerint

„az izraeliek és palesztinok közötti béke a lehető legkeményebb ügy.”

Az amerikai elnök nyilatkozatában úgy fogalmazott a The Jerusalem Post szerint, hogy a két nép között „évtizedek óta tartó gyűlölet” áll fent, és

„nehéz egyezséget kötni, amikor ennyi gyűlölet van”.

Ahogy lapunk többször is beszámolt róla, az amerikai kormányzat által kidolgozott legújabb közel-keleti béketerv hosszú hónapok óta a nemzetközi média és közélet figyelmének középpontjában áll.

Egy korábbi bejelentés szerint a terv részleteit eredetileg hamarabb hozták volna nyilvánosságra, ám az áprilisi választások eredménye és a sikertelen izraeli kormányalakítás keresztülhúzta a számításokat, így mindössze a tervezet gazdasági részét indították el.

Június 25-én az amerikai elnök veje nyitotta meg a kétnapos gazdasági programot Bahreinben, amit a palesztinok ígéretükhöz híven kezdetektől bojkottáltak. Az „évszázad béketerveként” beharangozott amerikai javaslatcsomag első lépéseként meghirdetett konferencián a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank vezetői — köztük Christine Lagarde — is részt vettek, izraeli politikusok viszont nem kaptak meghívást az eseményre.

A terv részeként a Trump-kormány egy 50 milliárd dolláros „gazdasági serkentő” csomagot is kilátásba helyezett a közel-keleti régió fejlődésének elérése érdekében, ám vasárnap Trump azt is kilátásba helyezte, hogy a palesztin vezetők magatartásukkal meghiúsíthatják a segítség biztosítását.

„Vissza is tartom ezeket [az anyagi forrásokat] a palesztinoktól, mert nagyon csúnyán beszélnek az országunkról”

– jelentette ki Trump, majd hozzátette: „500 millió dollárt fizettünk évente. Most viszont nem fizetünk semmit, de hiszem, hogy tovább fogunk lépni, mert újra látok nyitottságot.”