Sok-sok pénzzel indít az „évszázad béketerve”

A régóta várt javaslatcsomag egy gazdasági programmal indul.

Hónapok óta a nemzetközi média és közélet figyelmének középpontjában áll az amerikai kormányzat által kidolgozott legújabb közel-keleti béketerv. A terv részleteit egy korábbi bejelentés szerint azt követően hozzák nyilvánosságra, hogy megalakul az új izraeli kormány és véget ér a Ramadán, valamint az egyik legnagyobb, soron következő zsidó ünnep.

A muszlim ünnep június 5-én ér véget, a Sávuot pedig június 8-án, napnyugtakor köszönt be.

Tóraadás ünnepére jöhet az „évszázad megállapodása”

Trump várhatóan június elején hozza nyilvánosságra a közel-keleti béketervet

Az „évszázad megállapodásaként” is beharangozott javaslatcsomag tartalmáról eddig is kiszivárogtak részletek, és most újabb információkhoz jutott a sajtó:

A Fehér Ház vasárnapi bejelentése szerint hamarosan egy „gazdasági munkacsoport” alakul.

A projekt céljai között szerepel, hogy a környező országok pénzügyminiszterei, valamint globális üzleti vezetők bevonásával Ciszjordánia és Gáza területére szerezzenek olyan befektetőket, akik készek tőkét vinni a régióba. A különleges munkacsoportot a bahreini Manama városában rendezik meg, június 25-26. között — közölte a The Jewish Telegraphic Agency.

Az Egyesült Államok izraeli nagykövete, David Friedman mellett Jason Greenblatt, az amerikaiak vezető közel-keleti különmegbízottja is kiemelt szerepet tölt be a tervezet elkészítésében. Valamint a csomag kidolgozásában Jared Kushner is részt vesz, aki a bejelentést követően a CNN-nek adott nyilatkozatában kommentálta a program jelentőségét:

„Az emberek hagynák, hogy a nagyapáik közötti konfliktus gyermekeik jövőjét is lerombolja. Tervünk azonban egy olyan izgalmas, megvalósítható és életképes lehetőséget fog létrehozni, amire eddig nem volt példa”

— harangozta be Kushner, aki korábban azt is elárulta, hogy az USA eddigi külpolitikai vonalával szemben a megoldási javaslatok között ezúttal nem szerepel majd a „kétállami megoldás” kifejezés, és Jeruzsálemet továbbra is Izrael fővárosaként kész elismerni az Egyesült Államok kormánya.

Kushner: Jeruzsálem fővárosi státusza továbbra sem kérdéses

Az amerikai elnök tanácsadója újabb részleteket árult el a közel-keleti béketerv javaslatokról, amik között ezúttal nem szerepel a „kétállami megoldás” kifejezés.