Kushner: Jeruzsálem fővárosi státusza továbbra sem kérdéses

Az amerikai elnök tanácsadója újabb részleteket árult el a közel-keleti béketerv javaslatokról, amik között ezúttal nem szerepel a „kétállami megoldás” kifejezés.


Jeruzsálemet továbbra is Izrael fővárosaként kész elismerni az Amerikai Egyesült Államok kormánya — hangsúlyozta Jared Kushner, a közel-keleti békefolyamatok kidolgozásáért felelős tanácsadó. A Fehér Házban készülő béketervet várhatóan következő hónapban teszik közzé, hogy utána az izraeli és palesztin vezetők bevonásával tárgyalásokba kezdjenek — írta az i24NEWS.

Csütörtöki nyilatkozatában Kushner továbbá arra is kitért, hogy — az USA eddigi külpolitikai vonalával szemben — a megoldási javaslatok között ezúttal nem szerepel a „kétállami megoldás” kifejezése. Indoklásként azt mondta, a felvetés minden alkalommal mást jelent a felek számára.

„Ha azt mondjuk az izraelieknek, hogy ‘két állam’, akkor az egy dolgot jelent nekik. És ha a palesztinoknak mondjuk, hogy ‘két állam’, akkor számukra megint mást jelent. Szóval nem mondjuk. Inkább azokon a részleteken dolgozunk, amit ez valójában jelent”

— fogalmazott Kushner, aki azt is leszögezte:

Jeruzsálemre a további béketárgyalások során is Izrael fővárosaként fognak tekinteni.

i24NEWS English on Twitter: „Kushner says that #Jerusalem being recognized as the capital of #Israel will remain a part of any proposed #Mideast peace plan, but will the Palestinians accept? @MichelleMakori asks @bradHirschfield to weigh in: pic.twitter.com/NP4E9CqqLa / Twitter”

Kushner says that #Jerusalem being recognized as the capital of #Israel will remain a part of any proposed #Mideast peace plan, but will the Palestinians accept? @MichelleMakori asks @bradHirschfield to weigh in: pic.twitter.com/NP4E9CqqLa

Az „évszázad megállapodásaként” is beharangozott javaslatcsomagot egy korábbi bejelentés szerint azt követően hozzák nyilvánosságra, hogy megalakul az új izraeli kormány és véget a Ramadán.

A muzulmán ünnep június 5-én ér véget, a  Sávuot pedig június 8-án, napnyugtakor köszönt be.

https://neokohn.hu/2019/04/17/toraadas-unnepere-johet-az-evszazad-megallapodasa/

Az amerikai béketerv kapcsán mindeddig kérdés maradt, hogyan vonhatják majd be mindkét felet — tekintettel arra, hogy a palesztin vezetés többször előrevetette, hogy nem hajlandó asztalhoz ülni.

A Trump-adminisztrációval szemben megfogalmazott leggyakoribb kifogásuk szerint az elnök elfogult a zsidó állam felé — többek között a régióért felelős Kushernhez fűződő családi szál miatt — , és ez is hozzájárult azokhoz a döntésekhez, amelyekkel Izrael pozícióját erősítette a múltban.