Jövő heti Kohn

Gyorstalpaló zsidóság a Vasváriban, West Side Story Szegeden, Közel-Kelet előadás az IKI-ben, izraeli mozi a Dunaparton, séta Balatonfüreden, fergeteges Sóletfesztivál a zsidónegyedben. Zsidó programajánló a Luah közösségi eseménynaptár segítségével.

Hétfőn kezdődik a Zsidó Tudományok Szabadegyeteme (ZSTSZ) kéthetes Judaizmus gyorstalpaló kurzusa Vasvári utcai zsinagógában. A programba olyan előadásokat válogattak, amelyek elsősorban a zsidó származású érdeklődőknek szolgálhatnak bevezetésül a saját őseik kultúrájába, vallásába, hagyományaiba és szokásjogrendszerébe.

ZSTSZ – A zsidó tudományok szabadegyetemének nyári szemesztere

Ismerkedj meg jobban saját gyökereiddel, a különböző zsidó hagyományokkal, misztikával és tanuld meg a héber olvasás alapjait! Biblia és Talmud Háláchá – Zsidó jog Kabbala Antiszemitizmus Zsidó ünnepek Kóser étkezés Házasság Részvételi díj: 10.000 Ft/fő, tankönyvek ára: 4.500 Ft Szeretettel várunk mindenkit! Tovább az esemény oldalára „

Kedden, szerdán és csütörtökön este 9-kor tekinthető meg Leonard Bernstein West Side Story-ja a Szegedi Szabadtéri Játékok keretében a szegedi Dóm téren. A legendás musicalt a Rómeó és Júlia történetéből inspirálódva írta a mester. Érdekesség, hogy a művet már 1965-ben, 4 évvel a 11 Oscar-jelölést besöprő filmadaptáció megjelenése után bemutatták a Szegedi Szabadtéri Játékokon, melynek ez volt anno az első musicalbemutatója.

„Szeged, Dóm tér” venue bejegyzései.

A Zikkurat Színpadi Ügynökség bemutatja: HEGEDŰS A HÁZTETŐN2017. szeptember 10. Budapest SportarénaSólem Aléchem novellafüzete alapján, Arnold Perl különleges engedélyével.Szövegkönyv: Joseph SteinZene: Jerry BockDalszövegek: Sheldon HarnickA New York-i színpadra állítás producere Harold PrinceAz…

Csütörtök este hétkor A Közel-Kelet széthullásának okai: a Jó, a Rossz és a Csúf címmel az Izraeli Kulturális Intézetben tart előadást Dr. Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő. A magyar nyelvű előadás azt az alapkérdést boncolgatja, hogy miért alkalmatlan a “nyugati” eszköztár a közel-keleti válság megértésére, és hogy milyen következtetésre juthatunk, ha a régiót a saját belső fogalmai szerint póbáljuk megérteni. Az utóbbi alapjaira építve fog Robert alternatív megoldást javasolni az izraeli-palesztin 100 éves háború lezárására. Castel  Miért nincs béke az olajfák alatt? címmel lapunknak is írt elemzést a témáról, melyet érdemes kedvcsinálónak elolvasni.

A Közel-Kelet széthullásának okai: a Jó, a Rossz és a Csúf

Dr. Robert C. Castel: A Közel-Kelet széthullásának okai: a Jó, a Rossz és a Csúf Az előadás azt az alapkérdést boncolgatja, hogy miért alkalmatlan a „nyugati” eszköztár a közel-keleti válság megértésére, és hogy milyen következtetésre juthatunk, ha a régiót a saját belső fogalmai szerint póbáljuk megérteni.

Csütörtök este kilenckor folytatódik az Izraeli Nagykövetség „Izraeli partmozi a Kabinban” című sorozata, melyen a „Késői házasság” című könnyed, házassági vígjáték kerül vászonra. Természetesen ezen az estén is lesz izraeli konyha, illetve izraeli borokkal is várják az érdeklődőket.

Izraeli partmozi a Kabinban – 2. vetítés

Ha még elbírtok egy lazulós estét az ünnep után, gyertek filmet nézni a Kabinba! Az izraeli filmvetítés második darabja, a „Késői házasság” kerül vászonra 22-én este. Könnyed házassági vígjáték a duna-parti estén. Természetesen ezen az estén is lesz izraeli konyha, illetve izraeli borokkal is várunk titeket!

Szombat délután ötkor balatonfüredi zsidó helytörténeti sétán vehetnek részt az érdeklődők, akik a felújított régi zsinagógából indulva bejárják egy klasszikus vidéki zsidó közösség hétköznapjainak útvonalát, mely érinti a rituális fürdőt, a rituális metsző házát, valamint a felekezeti iskola hűlt helyét, miközben megismerkednek a zsidó étkezési, istentiszteleti, családi, házaséleti, tisztálkodási és temetkezési szokásokkal.

A füredi rabbi – Zsidó Kiválóságok Háza belépővel

A felújított régi zsinagógából indulva bejárjuk egy klasszikus vidéki zsidó közösség hétköznapjainak útvonalát. Autentikus kalauzunk a füredi zsidó hitközség utolsó vezetőjének fia, akivel becserkésszük a rituális fürdő, a rituális metsző háza, valamint a felekezeti iskola hűlt helyét, miközben megismerkedünk a zsidó étkezési, istentiszteleti, családi, házaséleti, tisztálkodási és temetkezési szokásokkal.

Vasárnap délelőtt 11 órától ötödik alkalommal kerül megrendezésre a népszerű Sóletfesztivál a belváros szívében, a Kazinczy utcában. A résztvevők bepillantást nyerhetnek a kóser konyha és zsidó élet rejtelmeibe. Az EMIH által szervezett egész napos fesztiválon a gasztronómiai élmények mellett élő koncertek, gyermekfoglalkozások, kulturális programok várják az érdeklődőket.

Hatalmas sóletezés lesz megint a Kazinczy utcában

Mindjárt itt van augusztus utolsó vasárnapja, amikor immár ötödik éve gyűlnek össze a zsidó gasztronómia kedvelői a belváros szívében.