Jövő heti Kohn

Gyorstalpaló zsidóság a Vasváriban, West Side Story Szegeden, Közel-Kelet előadás az IKI-ben, izraeli mozi a Dunaparton, séta Balatonfüreden, fergeteges Sóletfesztivál a zsidónegyedben. Zsidó programajánló a Luah közösségi eseménynaptár segítségével.

Hétfőn kezdődik a Zsidó Tudományok Szabadegyeteme (ZSTSZ) kéthetes Judaizmus gyorstalpaló kurzusa Vasvári utcai zsinagógában. A programba olyan előadásokat válogattak, amelyek elsősorban a zsidó származású érdeklődőknek szolgálhatnak bevezetésül a saját őseik kultúrájába, vallásába, hagyományaiba és szokásjogrendszerébe.

Kedden, szerdán és csütörtökön este 9-kor tekinthető meg Leonard Bernstein West Side Story-ja a Szegedi Szabadtéri Játékok keretében a szegedi Dóm téren. A legendás musicalt a Rómeó és Júlia történetéből inspirálódva írta a mester. Érdekesség, hogy a művet már 1965-ben, 4 évvel a 11 Oscar-jelölést besöprő filmadaptáció megjelenése után bemutatták a Szegedi Szabadtéri Játékokon, melynek ez volt anno az első musicalbemutatója.

Szeged, Dóm tér | Helyszínek | luah.hu

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az „Elfogadás” gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Csütörtök este hétkor A Közel-Kelet széthullásának okai: a Jó, a Rossz és a Csúf címmel az Izraeli Kulturális Intézetben tart előadást Dr. Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő. A magyar nyelvű előadás azt az alapkérdést boncolgatja, hogy miért alkalmatlan a “nyugati” eszköztár a közel-keleti válság megértésére, és hogy milyen következtetésre juthatunk, ha a régiót a saját belső fogalmai szerint póbáljuk megérteni. Az utóbbi alapjaira építve fog Robert alternatív megoldást javasolni az izraeli-palesztin 100 éves háború lezárására. Castel  Miért nincs béke az olajfák alatt? címmel lapunknak is írt elemzést a témáról, melyet érdemes kedvcsinálónak elolvasni.

Csütörtök este kilenckor folytatódik az Izraeli Nagykövetség „Izraeli partmozi a Kabinban” című sorozata, melyen a „Késői házasság” című könnyed, házassági vígjáték kerül vászonra. Természetesen ezen az estén is lesz izraeli konyha, illetve izraeli borokkal is várják az érdeklődőket.

Szombat délután ötkor balatonfüredi zsidó helytörténeti sétán vehetnek részt az érdeklődők, akik a felújított régi zsinagógából indulva bejárják egy klasszikus vidéki zsidó közösség hétköznapjainak útvonalát, mely érinti a rituális fürdőt, a rituális metsző házát, valamint a felekezeti iskola hűlt helyét, miközben megismerkednek a zsidó étkezési, istentiszteleti, családi, házaséleti, tisztálkodási és temetkezési szokásokkal.

Vasárnap délelőtt 11 órától ötödik alkalommal kerül megrendezésre a népszerű Sóletfesztivál a belváros szívében, a Kazinczy utcában. A résztvevők bepillantást nyerhetnek a kóser konyha és zsidó élet rejtelmeibe. Az EMIH által szervezett egész napos fesztiválon a gasztronómiai élmények mellett élő koncertek, gyermekfoglalkozások, kulturális programok várják az érdeklődőket.

Hatalmas sóletezés lesz megint a Kazinczy utcában

Mindjárt itt van augusztus utolsó vasárnapja, amikor immár ötödik éve gyűlnek össze a zsidó gasztronómia kedvelői a belváros szívében.