Hatalmas sóletezés lesz megint a Kazinczy utcában

Dévényi Tibi bácsi és Király Viktor is ott lesz az idei Sóletfesztiválon, amelyet immár ötödik alkalommal tartanak meg augusztus utolsó vasárnapján (augusztus 25.) a Kazinczy utcában. Idén izraeli, jemeni, vegán és magyar sólet lesz, de számos más tradicionális zsidó ételt és italt is megkóstolhatnak az érdeklődők.

Már 11 órakor elkezdődik a fesztivál, amelyen idén négyféle sólet közül lehet választani. Az izraeli sólet fehérbabból, marhából és krumpliból készül, egyik titka pedig a karamellizált, cukorral pirított hagyma. Van, ahol csirkével és humusszal készítik.

A jemeni sólet különbözik minden egyéb sóletfajtától, folyékonyabb állagú, párolt húsos étel, olyasmi, mint egy gazdag leves. Sokan előszeretettel mártogatnak pitát a hús szaftjába. Természetesen a fűszerezés a földrajzi területnek megfelelően alakult ki, így szegfűszeget, koriandert, hawayijt (jemeni őrölt fűszerkeverék) is felhasználnak az elkészítéséhez.

A vegán sóletben különböző zöldségekkel helyettesítik a húst, szemben a magyar sólettel, amelynek karakteres ízét a füstölt libacomb adja.

Idén a Street Kitchen csapata is segít a melegítésben a fesztiválra, megmutatják, hogyan lehet gyorsan összedobni egy finom sóletet.

Sólet pár óra alatt? Simán!

Recept: https://streetkitchen.hu/brutalis-fogasok/solet-par-ora-alatt-bizony/Nem kell egy egész éjszakát várni arra, hogy elkészüljön ez a nem éppen lightos …

A sóletkóstolás közben a színpadról zenekarok dobják fel a hangulatot. Az Iszkiri kezd, utána a Sabbathsong Klezmer Band lép fel, majd DJ Golan Yonatan. Utána Oláh Dezső Jazz Trió Kendrusz Attillával, 18 órától pedig Dévényi Tibi bácsi lép fel műsorával. A nyereményjáték sorsolását is ő vezeti.

A sorsolás után, 19:30-tól Király Viktor és zenekara lesz a színpadon, egyórás koncertet adnak a tervek szerint.

Az érdeklődők a sólet mellett más jellegzetes zsidó ételeket és italokat is kóstolhatnak, ezzel bepillantást nyerhetnek a kóser konyha és a zsidó élet rejtelmeibe.

A hagyományos sólet, a zsidó konyha egyik tradicionális étele ezzel szemben hosszan készül. Megszületése egy vallási szabálynak és a zsidó háziasszonyok leleményességének köszönhető. Mivel Sábát idején – azaz péntek napnyugtától szombat napnyugtáig – nem lehet dolgozni, így a tűzhelyet sem lehet begyújtani. Éppen ezért már péntek délután, Sábát előtt összekészítették egy nagy edényben a sóletet és betették a sütőbe, lassú tűzön, hogy másnap ebédre elkészüljön.

A Sóletfesztiválon minden étel és ital szigorúan kóser lesz, rabbinátus által ellenőrizve. Az egész napos fesztivált az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szervezi. A gasztronómiai élmények, élő koncertek, mellett egyéb kulturális programok és gyermekfoglalkozások is várják az érdeklődőket.

5. Sóletfesztivál

Causes event by Sóletfesztivál and Zsidó.com on Sunday, August 25 2019 with 16K people interested and 2.8K people going. 33 posts in the discussion.