Ön zsidó, de nem tudja, mit is jelent ez? Jöjjön erre a gyorstalpalóra!

Változatlan tematikával, még autentikusabb környezetben kínálnak 10 napos zsidó vallási és tudományos előadásokat Budapesten.

Még mindig lehet jelentkezni, de az elmúlt évek alapján idén is mintegy félszáz résztvevőre számítunk a Zsidó Tudományok Szabadegyetemének 17. előadássorozatán — mondta lapunknak Cseh Viktor, az augusztus 19-29-e közötti programsorozat egyik szervezője.

A Zsidó Tudományok Szabadegyetemét (ZSTSZ) azzal a céllal alapította meg Oberlander Báruch rabbi 2003-ban, hogy a program lehetőséget nyújtson azok számára, akik korábban nem foglalkoztak a judaizmussal.

A programba olyan előadásokat válogattak, amelyek elsősorban a zsidó származású érdeklődőknek szolgálhatnak bevezetésül a saját őseik kultúrájába, vallásába, hagyományaiba és szokásjogrendszerébe.

A kóser étkezés, a zsidó ünnepek, a Biblia és Talmud alapismertetése mellett foglalkoznak majd zsidó misztikával és a héber olvasás alapjaival is, de szó lesz Izraelről és az antiszemitizmusról is.

Azzal, hogy a a zsidó gondolkodást eredeti, autentikus formájában ismertessék meg a hallgatókkal, a szervezők idén új helyszínekkel készültek: lesznek foglalkozások és közösségi események az Óbudai zsinagógában és a tavaly újra megnyitott Budavári zsinagógában is, de

a programok oktatási részének többségét a Chabad Vasvári utcai imaházában — amolyan jesivás keretek között — tartják

— ismertette Cseh Viktor.

A szervezők szerint a magyar zsidóság túlnyomó része, egy-két nemzedék óta elszakadt a hagyomány láncolatától, és a szabadegyetem munkatársai évek óta ennek a hiánypótlásával, egyfajta missziót próbálnak teljesíteni.

A ZSTSZ alapítóinak fő célja egy olyan információs tér kialakítása, ahol a tanulási módszer lényege a téma vitával és közös beszélgetéssel történő megértése, elemzése.

Idén ehhez olyan előadók járulnak majd hozzá mint Glitzenstein Smuel, a Zsilip – újlipótvárosi zsidó közösségi tér és zsinagóga – leendő rabbija, vagy Nógrádi Sára, a Bét Menáchem óvoda igazgatóhelyettese.

Ott lesz a kurikulum vezetők között idén is az EMIH három ismert közéleti személyisége, Megyeri András Jonatán, blogger, Oberlander Báruch a lubavicsi rebbe magyarországi küldötte és Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija, de előadást tart Cseh Viktor is, mint kultúrtörténész.

A  ZSTSZ minden évben három szemesztert indít. Az évközi szemeszterek heti kétszer két órában, este 6 és 8 óra között, a nyári intenzív szemeszter pedig két héten át, vasárnaptól-péntekig délután 2 és este 8 óra között nyújt lehetőséget a hallgatók számára, hogy elmélyedjenek a klasszikus zsidó tanokban.

Zsidó Tudományok Szabadegyeteme

Ismerkedj meg jobban saját gyökereiddel, a különböző zsidó hagyományokkal, misztikával és tanuld meg a héber olvasás alapjait! ÚJ HELYSZÍN: VASVÁRI PÁL UTCAI ZSINAGÓGA, 1074 Budapest, Vasvári Pál…