Közismert antiszemiták dönthetnek a Herczeg Ferenc-díjról?

Takaró Mihály, Dörner György és Raffay Ernő tehetnek majd javaslatot arra, ki kapja meg az új elismerést. 

Az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós saját hatáskörben alapított új állami-művészeti díjat. A Herczeg Ferenc nevét viselő díj alapításáról szóló rendelet a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg, és többek között szabályozza, hogy maximum ketten kaphatják meg egyszerre, hogy mekkora pénzjutalom jár vele, vagy hogy az adományozására javaslatot tevő bizottság tagjait a miniszter négy évre kéri fel — írja a Népszava.

A baloldali lap információi szerint ennek a bizottságnak a tagjai hárman lesznek majd, a legesélyesebbek pedig a következők: Takaró Mihály irodalomtörténész; Dörner György színész, az Új Színház igazgatója; Raffay Ernő történész, az Antall-kormány honvédelmi államtitkára.

A Mazsihisz hazafias közleménye Takaró Mihályról

A Nemzeti Alaptanterv kontrollja a nemzeti kultúra megcsonkításán ügyködő ember kezébe került – állapítja meg a szervezet.

Takaróról nemrég a hvg.hu írta meg: ő vezeti azt a munkacsoportot, amelynek feladata, hogy a tavaly szeptemberben elkészült, de rögtön átdolgozásra ítélt új Nemzeti alaptanterv (NAT) tervezetében írja át „hazafiasabbra” a humán műveltségterületeket – főként a magyar irodalmat és történelmet – érintő részeket. A minisztérium helyreigazítást kért ugyan a hvg.hu-tól, de sem Takaró, sem a minisztérium nem volt hajlandó válaszolni a kérdéseikre.

A szabadkőműves-összeesküvésekről szóló írásairól és durván antiszemita előadásairól ismert Raffay Ernőről a Népszava azt írja:

„A Trianonnal és a szabadkőművesekkel foglalatoskodó egykori honvédelmi államtitkár rendszeresen szerepel Takaró Mihállyal közösen. A Nyugatot lekiszsidó-lapocskázó irodalomtörténész jobboldali kánonreform-vágya mellett teljes mellszélességgel kiálló Raffay leginkább Ady Endrére haragszik, mert szerinte a költő nemzet- és keresztényellenes volt, viszont legalább istenes verseit a világirodalom legnagyobbjai közé sorolja.”

A szélsőjobboldali Mi Hazánknál ad elő a József Attila-díjas Takaró Mihály

Múlt héten vette át kitüntetését, most Dúró Dóra népszerűsíti előadását.