Megszólalt az EMMI: ez a Takaró Mihály nem is az a Takaró Mihály?

A minisztérium helyreigazítást kért a hvg.hu-tól, ugyanakkor sem Takaró, sem a minisztérium nem hajlandó válaszolni a kérdéseikre.

Pontosítást volt kénytelen közzétenni a hvg,hu, amelytől mi is átvettük azt az információt, hogy a neves horthysta – és időnként zsidózó – Takaró Mihály felel azért, hogy a Nemzeti alaptanterv humán műveltségterületeket érintő részeiben jobban tükröződjön a hazafias szemlélet.

A lap azt írta, az irodalomtörténész vezeti azt a munkacsoportot, amelynek feladata, hogy a tavaly szeptemberben elkészült, de rögtön átdolgozásra ítélt új Nemzeti alaptanterv (NAT) tervezetében írja át „hazafiasabbra” a humán műveltségterületeket – főként a magyar irodalmat és történelmet – érintő részeket.

A cikk megjelenése után azonban a lap kénytelen volt közzétenni egy pontosítást is, miután az EMMI  sajtóosztálya – amelyet a hvg.hu június 4-e óta írásban kétszer, szóban pedig legalább hatszor keresett meg az ügyben – helyreigazítási kérelmet juttatott el a szerkesztőséghez.

Fotó: YouTube

Ebben a minisztérium azt állítja: a cikkben megjelölt Takaró Mihálynak a minisztériummal nincs semmilyen hatályos szerződése.

Császár Attila, a tárca sajtófőnöke arra ugyanakkor továbbra sem válaszolt, írja a lap, hogy akkor miért van Takaró Mihály neve a szerződéslistában.

A hvg.hu szerint ugyanakkor „külső forrásból hívták fel rá a figyelmünket, hogy a szerződéslistájában olvasható Takaró Mihály Károly nem a Horthy-rajongó irodalomtörténész, hanem egy harmadik utónevet is viselő Takaró Mihály Károly nevű teológus lehet. (…) kollégánknak több, egymástól független forrásból származó értesülései voltak az irodalomtörténész Takaró Mihály megbízásáról, akinek ráadásul a megbízása időtartama is egybeesik a NAT átdolgozásával.”

A hvg.hu teljes cikkét, a pontosítással együtt, itt olvashatja el.

Zsidózó történész fogja hazafiasságra nevelni a magyar diákokat

A Horthy-rajongó irodalomtörténész felel azért, hogy a Nemzeti alaptanterv humán műveltségterületeket érintő részeiben jobban tükröződjön a hazafias szemlélet.