Új rakétákat és háborút emlegetve fenyegetőzik Irán

„Szorost szorosért!” – üzente Hasszán Róháni a Hormuzi-szorosnál kialakult feszültség kapcsán.

Teherán kész tárgyalni Washingtonnal, de cserében elvárja az Egyesült Államoktól, hogy előbb oldja fel az ellene hozott összes szankciót — jelentette ki Haszan Róháni iráni elnök keddi beszédében, amelyet az iráni állami televízió élőben közvetített az Arutz7 szerint.

„Az Iránnal való béke minden békének az anyja, az Iránnal való háború pedig minden háborúnak az anyja” –fogalmazott Róháni a már ismert teheráni álláspontról beszédében a The Times of Israel szerint.

Mindezeken túl az MTI szerint a perzsa állam vezetője gazdasági terrorizmusnak nevezte a Teherán elleni washingtoni szankciókat, és kitért a Hormuzi-szorosra is, leszögezve:

elképzelhető, hogy az ott áthaladó hajók nincsenek biztonságban.

„Szorost szorosért! Olyan nincs, hogy a Gibraltári-szoros számunkra nem hajózható szabadon, mások viszont megtehetik ezt a Hormuzi-szorosban” — tette hozzá Róháni, a július 19-én az irániak által a Hormuzi-szorosban feltartóztatott, brit Stena Imperio olajszállító hajóra utalva.

Az iráni hatóságok azt állítják, dokumentumokkal tudják bizonyítani, hogy a brit tanker iráni felségvizeken, rossz sávban hajózott be délről a Hormuzi-szorosba, és lefoglalása jogszerű válasz volt arra, hogy a brit királyi tengerészgyalogság július elején Gibraltárnál lefoglalta a Grace 1 nevű iráni tartályhajót.

London szerint a hajó Szíriába akart kőolajat szállítani, megsértve az Európai Unió által a szíriai rezsimmel szemben bevezetett szankciókat.

Irán orosz technológiával téríthette el a brit hajót

Az irániak ugyanazt a GPS zavaró módszert használták, amivel júniusban az oroszok támadták az izraeli repülőgépek leszállását. 

Róhani bejelentését követően nem sokkal Irán három új, nagy találati pontosságú, távirányítású rakétát kifejlesztéséről is bejelentést tett, ami

„azt mutatja, hogy az ország kész megvédeni magát”

— jelentették be kedden a teheráni védelmi minisztériumban.

A tárca közleményében szereplő megfogalmazás szerint az új típusú rakéták bemutatása bizonyíték arra, hogy a „nagy sátán” (ez alatt Irán az Egyesült Államokat érti) és „zsoldosainak szószegése és összeesküvése ellenére” a védelmi minisztérium egy pillanatig sem tétovázik megvédeni és megerősíteni az ország biztonságát.

A rakéták a Jasszin, Balaban és Gaem elnevezést kapták.

A visszahúzható szárnyú Jasszin 50 kilométeres hatótávolságú, és repülőgépről vagy akár drónról is indítható.A Balaban GPS-jeladóval és GPS-navigációs eszközökkel irányítható, szintén visszahúzható szárnyú és repülőgépekről indítható. A hőkeresővel irányított Gaem rakéta találati pontossága mintegy 50 centiméter.

Az Egyesült Államok tavaly kilépett az Iránnal 2015-ben kötött atomalkuból, és ismét súlyos büntetőintézkedéseket léptetett életbe a perzsa állam ellen. A két ország közötti feszültség az utóbbi időben tovább fokozódott a Perzsa(Arab)-öböl térségében tartályhajók ellen elkövetett szabotázsakciók és támadások miatt, valamint azért, mert Irán lelőtt egy pilóta nélküli amerikai repülőgépet.