Pompeo közvetlenül az iráni néphez szólna

Az amerikai külügyminiszter örülne egy teheráni látogatásnak, hogy elmondhassa az irániaknak „az igazságot arról, mit művel a vezetésük és miként ártott az országuknak.”

Akár közvetlenül, Teheránban is megszólítaná az iráni népet Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, amennyiben erre lehetőséget kapna. Az amerikai diplomácia vezetője erről helyi idő szerint csütörtökön a Bloomberg amerikai hírügynökségnek adott televíziós interjújában beszélt.

Pompeo Says He’d Go to Tehran, Welcomes Chance to Speak Directly to Iranians

Jul.25 — Secretary of State Michael Pompeo comments on U.S. policy toward Iran during an interview with Bloomberg’s Kevin Cirilli on „Bloomberg Markets: Wha…

„Örülnék egy teheráni látogatás esélyének, és nem propagandacélokból, hanem azért, hogy elmondhassam az irániaknak az igazságot arról, mit művel a vezetésük és miként ártott az országuknak”

— mondta Pompeo, emlékeztetve arra, hogy Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszternek is volt lehetősége az amerikai médiumokban kifejtenie az álláspontját.

„Azt gondolom, nekem ezt azért nem engedik meg, mert ők is tudják, mi az igazság”

— jelentette ki, hozzátéve, hogy iráni hivatali partnerének nincs igazi befolyása, a végső szót úgyis Irán legfelsőbb politikai és vallási vezetője, Ali Hamenei ajatollah mondja ki.

Az interjúban Pompeo megvédte a Trump-kormányzat Iránra kirótt szankcióit, leszögezve:

ha Irán „normális országként viselkedne”, akkor az iráni nép is normálisan élhetne.

Irán és az Egyesült Államok között körülbelül egy éve éleződtek ki a feszültségek, mikor Donald Trump amerikai elnök úgy döntött, Amerika kilép az iráni atomalkuból, mivel szerinte annak feltételeit nem tartja be a perzsa állam. Washington emellett újra életbe léptette gazdasági szankcióit az országgal kapcsolatban.

A kapcsolat tovább romlott a két nemzet között az elmúlt három hónapban, az iráni partokhoz közel eső Hormuzi-szorosban olajtartályhajókat érő támadások nyomán.

Irán a szerdai nap folyamán közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát tesztelt, ami körülbelül 1000 km-re ért el, állította egy neve elhallgatását kérő amerikai védelmi tisztviselő. A teszt nem veszélyeztetett semmilyen szállítóhajót, illetve amerikai érdekeltséget a régióban, tette hozzá.

Közepes hatótávolságú rakétát tesztelt Irán

A módosított Sahab-3-at, ami közel 1000 kilométerre ért el, katonai gyakorlat keretében lőtte ki az iráni Forradalmi Gárda.

Mind Trump, mind az iráni vezetés amellett foglalt állást, hogy lehetségesnek tartja a tárgyalásokat, de annak különböző feltételeket szabtak.

A The Wall Street Journal című amerikai lap csütörtökön arról számolt be, hogy a Trump-kormányzat széleskörű médiakampánnyal próbálja meggyőzni az iráni közvéleményt arról, hogy az ország gazdasági nehézségeiért az iráni kormány a felelős. Ezenkívül megpróbálja lejáratni azokat az iráni politikusokat és személyiségeket, akik ellenzik a Fehér Ház Irán-politikáját.

„A médiában tett erőfeszítések a Trump-kormány nyomásgyakorlásának kevésbé ismert elemei”

— állapította meg a lap, hozzátéve, hogy a kampánnyal Washington a teheráni kormány támogatottságát szeretné gyengíteni.

Ehhez szerintük hagyományos médiumok mellett igénybe veszi a Youtube-videomegosztó portált és a Twittert is.

A NATO is aggódik Irán „destabilizációs” tevékenysége miatt

A katonai szövetség a szabad hajózás joga megsértésének minősítette a brit hajó lefoglalását.