A NATO is aggódik Irán „destabilizációs” tevékenysége miatt

A katonai szövetség a szabad hajózás joga megsértésének minősítette a brit hajó lefoglalását. A német külügyminiszter pedig azt mondta, az a lényeg, hogy a háborút sikerüljön megakadályozni a Perzsa-öböl térségében.

„Európai partnereinkkel és a térség országaival együtt kifejtett minden erőfeszítésünk ezt a célt szolgálja” – nyomatékosította Heiko Maas a Bild am Sonntag című lapnak.

A szociáldemokrata politikus azt mondta, a brit tartályhajó lefoglalása óta még kiélezettebb és veszélyesebb lett a helyzet.

Heiko Maas felszólította Teheránt, hogy legyen tisztában a felelősségével, ne feszítse tovább a húrt.

A miniszter szerint a helyzet megoldásához „okos diplomáciára” van szükség. Ha a diplomácia elbukik, és bekövetkezik a katonai eszkaláció, azzal senki sem fog jól járni, mindenki veszíteni fog rajta – hangoztatta Maas.

Újabb iráni provokáció: brit hajót foglaltak le

A tanker állítólag „nem tartotta a tiszteletben a nemzetközi tengeri hajózás szabályait.”

Irán destabilizációs tevékenysége miatt a NATO is aggodalmát fejezte ki – emlékeztet a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A katonai szövetség a szabad hajózás joga megsértésének minősítette a brit hajó lefoglalását.

Mint arról hírt adtunk, az iráni Forradalmi Gárda pénteken tartóztatta fel a Stena Impero nevű hajót a Hormuzi-szorosban, arra hivatkozva, hogy a hajó megsértette a nemzetközi hajózás szabályait.

Brit szankciók jönnek

Vasárnapi brit sajtóértesülés szerint a brit kormány várhatóan szankciókat jelent be Irán ellen, miután az iráni Forradalmi Gárda a minap lefoglalt egy brit tartályhajót a Hormuzi-szorosban.

Irán londoni nagykövete mindeközben arra szólította fel a brit kormányt, hogy ne engedjen a feszültség eszkalációjára törekvő politikai erőknek.

Később az iráni hatóságok közölték, hogy a Stena Impero összeütközött egy iráni halászhajóval, majd a vészjelzéseit figyelmen kívül hagyva folytatta útját, ezért kellett feltartóztatni.

A hajó tulajdonosa, a Stena Bulk és a hajótér kereskedelmi hasznosításáért felelős cég, a Northern Marine Management péntek este Londonban kiadott közös közleménye szerint hajójuk nemzetközi vizeken haladt, és betartott minden szabályt. Nem említettek semmilyen balesetet.

A szoros a Perzsa-öböl stratégiai jelentőségű be- és kijárata, amelyen keresztül a tengeren szállított olaj mintegy harmada áramlik át.

Nem ez volt az első ilyen eset egyébként: az iráni Forradalmi Gárda már egy nappal előtte is elfogott egy külföldi olajszállító hajót a Hormuzi-szorosban, hozzátéve, hogy a tanker kőolajat csempészett.

Drónháború Irán és Amerika között

A perzsa állam szerint Amerika valójában a saját drónját lőtte le.