Drónháború Irán és Amerika között

Amerika szerint lelőttek egy iráni drónt. A perzsa állam mindent tagad, sőt, szerintük Amerika a saját drónját lőtte le. A Hormuzi-szorosnál továbbra is nagy a feszültség.

„Ez Irán legújabb ellenséges és provokatív cselekedete a sokból, amelyeket a nemzetközi vizeken haladó hajók ellen követ el” — fogalmazott az amerikai elnök miután tegnap este bejelentette be, hogy azért lőttek le egy drónt, mert az megközelítette a Boxer nevű amerikai hadihajót, mert a drón veszélyeztette a hajót és annak legénységét.

A stratégiailag fontos hajózási szakasznál az amerikaik szerint a drón alig 900 méteres közelségbe repült a hadihajóhoz.

Donald Trump szerint a hajó védelmi intézkedésként semmisítette meg a drónt, miután a pilóta nélküli repülőeszköz figyelmen kívül hagyta a többszöri figyelmeztetést, hogy forduljon vissza.

Amerika május óta már több alkalommal is arról nyilatkozott, hogy Irán agressziója a terségben kezd tarthatatlanná válni. Nem csak nemzetközi tartályhajókat támadtak meg, de a nukleáris fegyverkezéssel kapcsolatos tevékenységeiket serkentették.

Az iráni külügyminiszter-helyettes pénteken tagadta az amerikai elnök állítását.

Seyed Abbas Araghchi on Twitter: „We have not lost any drone in the Strait of Hormuz nor anywhere else. I am worried that USS Boxer has shot down their own UAS by mistake! / Twitter”

We have not lost any drone in the Strait of Hormuz nor anywhere else. I am worried that USS Boxer has shot down their own UAS by mistake!

„Nem veszítettünk el drónt sem a Hormuzi-szorosnál, sem máshol. Attól tartok, hogy a Boxer tévedésből saját pilóta nélküli repülőeszközét lőtte le”

— közölte Aragcsi hivatalos Twitter-oldalán. Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter szintén úgy nyilatkozott, hogy nem tud lelőtt iráni drónról.

Júniusban az iráni légvédelem valóban lelőtt egy amerikai drónt, és azt állította, hogy a pilóta nélküli repülőgép iráni légtérbe hatolt be.

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma csütörtökön egyébként újabb büntetőintézkedésekkel sújtotta Iránt. Ezúttal Irán nukleáris programjához köthető iráni, kínai és belga illetőségű öt természetes és hét jogi személy került szankciós listára. Steve Mnuchin pénzügyminiszter szerint ez a hálózat segítette Iránt abban, hogy „kulcsfontosságú anyagokhoz jusson nukleáris programjához és támogatta a rezsim rosszindulatú törekvéseit”.

Washingtonnak szánt üzenet volt az amerikai drón lelövése

Washingtonnak szánt világos üzenetnek nevezte csütörtökön az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka az iráni légtérbe behatoló amerikai drón lelövését.