Irán: ha Amerika támad, Izraelnek fél órán belül vége

Izrael fél órán belül elpusztul, ha az Egyesült Államok megtámadja Iránt – vezető iráni parlamenti képviselők fenyegetőztek ezzel a félhivatalos iráni Mehr hírügynökség jelentése szerint – írja az Arutz Sheva.

„Ha az Egyesült Államok megtámad minket, Izrael életéből fél óra marad”

– jelentette ki Mojtaba Zonnour, az iráni parlament nemzetbiztonsági és külpolitikai bizottságának elnöke az iráni Al-Alam tévécsatornának.

A politikus szerint politikai blöff volt Trump bejelentése, miszerint tíz perccel az indítása előtt állította le az Irán elleni támadást.

„Ha az amerikaiak úgy érezték volna, hogy a támadásuk hatásos lesz, akkor nem törölték volna, és akkor minden bizonnyal megtörténik”

– mondta az iráni politikus, aki hozzátette, az elnök tanácsadói láthatták a támadás hibáit.

Zonnour szerint Irán elrettentő erejű hatalmat hozott létre, például az amerikai hadsereg mind a 36 térségbeli bázisát megfigyelés alatt tartják.

Az iráni politikus Trumpot egy üzletembernek nevezte, akit csak a pénz érdekel, és aki nem egy háborús hős.

A bizottsági elnök azután nyilatkozott minderről, hogy tovább fokozódott a feszültség az Egyesült Államok és Irán között, miután Irán lelőtt egy amerikai drónt, azt állítva, hogy megsértette a légterét a Hormuzi szorosnál.

Lelőtt drón: egyre nő a feszültség Irán és Amerika között

Teherán szerint területén, Washington szerint nemzetközi légtérben történt az incidens. Trump elnök Irán „nagyon nagy hibájáról” beszél.

Washington cáfolta, hogy a drón behatolt volna az iráni légtérbe, az amerikaiak szerint a pilóta nélküli gépet nemzetközi légtérben lőtték le.

A Pentagon egy képet is közzétett, ami bemutatja a drón repülési pályáját és azt a helyszínt, ahol a találat érte, ezzel is bizonyítva az állításukat.

Iráni tisztségviselők rendszeresen fenyegetőznek azzal, hogy megtámadják Izraelt és lesöprik az országot a térképről.

A legtöbb ilyen fenyegetés az ország legfőbb vezetőjétől, Ali Hoszajni Hamenei ajatollahtól érkezik.

Izraelt nemrég a nyugat-ázsiai régió „rákos tumorának” nevezte, amelyet el kell távolítani és el kell pusztítani. Hamenei „gyerekgyilkosnak” is nevezte már Netanjahut.

Még a visszafogottabbnak tekintett Hasszán Róháni elnök is fenyegeti Izraelt. Hamis, illegitim országbak nevezi, amelynek elpusztítására hívta fel a muszlimokat.

Hasszán Róháni  fotó: EPA/IRANIAN PRESIDENCY OFFICE HANDOUT

Közben Izrael Irán megbüntetésére szólította fel az európai országokat, valamint Nagy-Britannia és az ENSZ-főtitkára is aggasztónak nevezte, hogy Iránban az alacsonyan dúsított uránkészlet mennyisége meghaladta a 2015-ös atomalkuban kiszabott 300 kilogrammos felső határt.

Az atomszerződést szintén aláíró Oroszország sajnálkozását fejezte ki, de Moszkva szerint nem kell a helyzetet „dramatizálni”.

Hétfőn a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) is megerősítette, hogy Irán dúsított uránkészlete meghaladta azt a mennyiséget, amelyet a 2015-ös többhatalmi nukleáris megállapodás engedélyez számára.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, aki „az atomfegyver előállítása felé vezető fontos lépésnek” nevezte a dúsított uránkészlet növelését, azonnal felszólította az európai államokat Irán megbüntetésére.

Netanjahu hétfőn közölte: Izrael „rövidesen több bizonyítékot is nyilvánosságra hoz azzal kapcsolatban, hogy Irán egyfolytában hazudik az atomprogramjával kapcsolatban”.

Netanjahu Irán ismert bírálója, és régóta azzal vádolja Teheránt, hogy atomfegyverre akar szert tenni. Irán végig kitartott amellett, hogy az atomprogramja békés jellegű.

Az izraeli kormányfő felszólította az európai országokat, hogy „álljanak ki a kötelezettségvállalásuk mellett, amely szerint szankciókat vezetnek be Irán ellen, ha az megsérti a 2015-ös atomalkuban vállalt kötelezettségeit”.