Irán nem bír leállni az olajszállító-fogdosással

Az iráni Forradalmi Gárda elfogott egy külföldi olajszállító hajót a Hormuzi-szorosban — jelentette be az iráni állami televízió csütörtökön, hozzátéve, hogy a tanker kőolajat csempészett. 

A televízió a Forradalmi Gárda bejelentésére hivatkozva azt közölte, hogy a hajót — tizenkét fős legénységével — vasárnap, az Iránhoz tartozó Larak szigettől nem messze fogták el, azután, hogy segélyhívásokat adott le. A gárda közlése szerint a tanker iráni csempészek segítségével csaknem egymillió liter kőolajat szállított illegálisan.

A Forradalmi Gárda nem közölt részleteket a hajóról, de egy névtelenséget kérő amerikai védelmi tisztségviselő a héten már jelezte, hogy Irán lefoglalt egy, az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett tankhajót a Hormuzi-szorosban, az Iránhoz tartozó Kesm szigetéhez közel, ahol a gárda egyik bázisa is található.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter júniusban látogatást tett a Perzsa-öböl több országában, és ennek során leszögezte:

a Hormuzi-szoros védelme kiemelt fontossággal bír.

A miniszteri küldöttséggel utazó egyik magas rangú tisztségviselő újságíróknak elmondta, Washington az Őrszem (Sentinel) elnevezésű nemzetközi programmal szeretné biztosítani a Hormuzi-szoros védelmét, ennek elsősorban az iráni támadások kivédése lenne a feladata.

Mint azt lapunk is megírta, mindez több, olajszállítók elleni iráni akciót követ: júniusban az iráni légvédelem lelőtt egy amerikai drónt, majd azt állította, hogy a pilóta nélküli repülőgép iráni légtérbe hatolt be.

Ezzel szemben az Egyesült Államok közel-keleti katonai műveletekért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom) azt közölte, hogy a drónt a Hormuzi-szoros fölött, nemzetközi légtérben lőtték le.

Legutóbb pedig egy brit hajót próbált eltéríteni az iszlám köztársaság.

Irán megpróbált eltéríteni egy brit olajszállítót a Hormuzi-szorosban

A brit királyi flotta egy hadihajója támadópozícióba állt ezért az iráni hajók inkább visszavonultak.