Irán megpróbált eltéríteni egy brit olajszállítót a Hormuzi-szorosban

A brit királyi flotta egy hadihajója támadópozícióba állt, ezért az iráni forradalmi gárda hajói inkább visszavonultak. 

Az iráni Forradalmi Gárda hajói megpróbáltak feltartóztatni a Hormuzi-szorosban egy brit tartályhajót, de meghátráltak a tankert kísérő brit hadihajó közbelépése után – közölték amerikai médiaforrások csütörtökön.

A szerdai incidensről egy brit kormányszóvivő azt mondta, az irániak megpróbálták megakadályozni, hogy a tartályhajó átkeljen a szoroson.

A brit hajót kísérő HMS Montrose fregatt figyelmeztetőleg fegyvereket irányított az iráni hajókra, akik végül visszavonultak így egyetlen puska sem dördült el – adta hírül a BBC.

A brit kormányszóvivő azt is elmondta, hogy Irán megszegte a nemzetközi jogot és felszólította Teheránt, hogy fejezzék be a feszültségek szítását.

A hírt megerősítette az Egyesült Államok Középső Parancsnoksága. Irán egyenlőre tagad.

Az incidens feltehetően válaszlépés volt a néhány héttel ezelőtti, iráni tankert érő brit akcióra,

amikor Spanyolország déli csücskénél fekvő Gibraltár brit terület hatóságai átvizsgáltak egy tankhajót, amelyet azzal gyanúsítottak, hogy a Damaszkusz ellen az Egyesült Államok kérésére bevezetett európai uniós szankciók ellenére nyersolajat szállít Szíriába.

Rohani iráni elnök az eset után megfenyegette a briteket, hogy „súlyos következményekkel” fog járni a hajójuk feltartóztatása. Az iráni külügyminiszter Twitteren fejezte ki nem tetszését az olajszállító feltartóztatása miatt: „Irán nem az EU tagja és nem is érinti az európai olaj embargó” – méltatlankodott. A feltartóztatást kalózkodásnak nevezte, ami szerinte veszélyes precedenst teremthet.

Javad Zarif on Twitter: „Iran is neither a member of the EU nor subject to any European oil embargo.Last I checked, EU was against extraterritoriality. UK’s unlawful seizure of a tanker with Iranian oil on behalf of #B_Team is piracy, pure and simple.It sets a dangerous precedent and must end now. / Twitter”

Iran is neither a member of the EU nor subject to any European oil embargo.Last I checked, EU was against extraterritoriality. UK’s unlawful seizure of a tanker with Iranian oil on behalf of #B_Team is piracy, pure and simple.It sets a dangerous precedent and must end now.

Az EU Szíriával szemben szankciói már 2011 óta vannak érvényben.

A spanyol külügyminiszter elmondta, hogy az iráni hajót amerikai kérésre tartóztatták fel a britek. Az iráni kísérlet valószínűleg a gibraltári esetre volt válasz.

Az Európai Unió nemrég keményebb hangot kezdett megütni Iránnal szemben, mindezt azután, hogy nagyrészt békéltetőként próbált fellépni az egymással lassan hónapok óta szópárbajt vívó Egyesült Államok és Irán között.

Irán bekérette a brit nagykövetet egy iráni tankhajó „illegális megállítása” miatt

A tankhajót azzal gyanúsították, hogy a Damaszkusz ellen az Egyesült Államok kérésére bevezetett európai uniós szankciók ellenére nyersolajat szállít Szíriába.