Béketerv: Amerika szerint lejárt a szócséplés ideje

„Átfogó és örökérvényű békét nem lehet elérni globális konszenzussal, nemzetközi joggal, és nehézkes szövegezésű, homályos értelmezésű ENSZ határozatokkal” — jelentette ki az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja tegnap az ENSZ BT ülésén.

Jason Greenblatt  szavaira éles és némiképp értetlenkedő viszontválaszok érkeztek több ország diplomatájától is.

Mint ismeretes, a Trump adminisztráció – Greenblatt és Jared Kushnerrel vezetésével – régóta dolgozik azon, hogy egy régiós rendezési tervvel oldja a sok évtizedes feszültséget a zsidó állam és a körülötte élő arab országok között.

Ahogy legutóbb is írtuk, az amerikaiak napokon belül újra a térségbe utaznak, hogy ismét egyeztessenek a tervről.

Kushner a gazdasági béketerv véglegesítésére készül

A Fehér Ház különleges megbízottja amerikai delegációjával még egyszer végiglátogatja a Közel-Keletet, hogy pontot tegyen az 50 milliárd dolláros békeprojektjére.

A Biztonsági Tanács tegnapi ülésén Greenblatt azt hangsúlyozta, hogy Trump elnök még nem döntötte el, hogy mikor hozzák nyilvánosságra a béketerv politikai agendáját, azonban egy olyan átfogó javaslattételre készülnek, amely minden korábbi felvetésnél egyértelműbb lesz.

A béke, amelyet a terv megtestesít, nem lesz majd félreérthető. Nem úgy, mint számos olyan határozat, amelyek ennek a teremnek a falai között születtek korábban

— nyomatékosított az amerikai képviselő, aki szerint a hagyományos diplomáciai lépések nem szolgálhatnak hatékony megoldással.

Számunkra a nemzetközi jog nem egy a la carte éttermi menü

— próbált odapörkölni Greenblattnak Németország ENSZ-nagykövete. Christoph Heusgen azt vetette fel, hogy Amerika kettős mércét alkalmaz, mert korábban éppen ők hivatkoztak a nemzetközi jogok alkalmazására, amikor Észak-Koreával kapcsolatban sürgettek szankciókat.

UN Security Council Open Debate on the Middle East

July 23, 2019: Jason D. Greenblatt, Assistant to the President and Special Representative for International Negotiations Delivers Remarks at a UN Security Co…

A Ynetnews.com beszámolója szerint Oroszország, Nagy-Britannia, Indonézia és Franciaország követei is hasonlóképpen emlékeztették Greenblattot a következetességre.

A Vosizneias.com arról ír, hogy az amerikaiak nevében Greenblatt ismét azt hangoztatta, hogy a palesztinoknak saját érdekük, hogy meggondolják magukat, és végre asztalhoz üljenek egyeztetni a rendezési tervről. A diplomata hozzátette:

Való igaz, a Palesztin Hatóság továbbra is azt hangsúlyozza, hogy kelet-Jeruzsálemnek kell a palesztinok fővárosának lennie. De ne felejtsük el, hogy a törekvés nem jelent jogot. A törekvések tárgyalóasztalra valók. És kizárólag Izrael és a palesztinok közötti közvetlen tárgyalások oldhatják meg Jeruzsálem kérdését, ha az egyáltalán megoldható.”

Greenblatt emlékeztetett, hogy a palesztinok 2017-ben elhagyták a tárgyalóasztalt, miután Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. A palesztinok bármely béketerv vitathatatlan előfeltételének szabják, hogy kelet-Jeruzsálem az ő fővárosuk legyen.

Felszólította a régióban érintetteket, hogy csak olyan feltételeket támasszanak, amik elősegítik a tárgyalásokat.

„Itt az ideje, hogy nyíltan beszéljünk az idejétmúlt szlogenek és szócséplés helyett”

— szögezte le Greenblatt.

Palesztin kampány indul Trump béketerve ellen

A Palesztin Hatóság szembeszállna az amerikai béketervvel, mert szerintük az egyoldalú és aláássa a nemzeti szuverenitásukat.