Palesztin kampány indul Trump béketerve ellen

A Palesztin Hatóság szembeszállna az amerikai béketervvel, mert szerintük az egyoldalú és aláássa a nemzeti szuverenitásukat.

„Kampányunk célja felhívni a figyelmet arra a bűnre és összeesküvésre, amely likvidálni kívánja a palesztin ügyet az évszázad egyezségének jelszava alatt,”

— idézi az Arutz7 izraeli hírportál a Palesztin Hatóság vezetője nemzetközi tanácsadóját.

Nabil Saath arról nyilatkozott, hogy Donald Trump kormánya által kidolgozott és várakozásoknak megfelelően heteken belül nyilvánosságra kerülő közel-keleti rendezési megoldás nem más, mint egy nemzetét sújtó, igazságtalan terv, amelyre fel akarják hívni a nemzetközi közösségek figyelmét.

Fotó: The Times of Israel

„Egyre világosabban rajzolódott ki előttünk ez az összeesküvési terv azzal, ahogy Trump előbb elismerte Jeruzsálem, majd később a Golán-fennsík Izrael számára előnyös jogi státuszát, cseppet sem törődve a palesztin menekültek helyzetével,”

— tette hozzá Nabil Shaath.

A Palesztin Hatóság 2017 decembere óta — amióta Trump Jeruzsálemet elismerte Izrael fővárosának — minden együttműködéstől elzárkózik az amerikai kormánnyal. Szerintük nem béketerv az, amivel az amerikai elnök készül, és amiről a Neokohn is jelentette, hogy egy alapvetően gazdasági segélyezési-ösztönző programról van szó, amely az arab világ számára korábban nem tapasztalt nyugati támogatást jelent.

Trump hatalmas összeget fizetne az egyállami megoldásért

Sok milliárd dollárral, a palesztin menekültek „állampolgárosításával” és a közel-keleti térkép átrajzolásával kivitelezné az „évszázad” béketervét Donald Trump amerikai elnök, melynek bejelentése már a küszöbön áll – egy libanoni lap értesülései szerint.

A héten Mohammad Stajjeh, a PA kabinetvezetője arról beszélt, hogy „halva született” elképzelés az, amelyet Trump kormánya próbál elfogadtatni a világgal, és hogy „Trumpnak nincsenek se palesztin, se arab, se európai partnerei” a terveinek megvalósításához.

Ezzel szemben Jason Greenblatt, Trump közel-keleti különmegbízottja arról nyilatkozott, hogy van alapja azoknak a feltételezések, amely szerint a Ramadán muszlim ünnep után, júniusban megtörténhet a terv hivatalos bejelentése is.